Boerenprotesten en acties

Discussion in 'Films, televisie en nieuws' started by mamameer, Jun 28, 2022.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Felice

    Felice VIP lid

    Apr 22, 2009
    7,507
    8,437
    113
    Inderdaad, triest maar waar :(
     
    tuc likes this.
  2. jannanas

    jannanas Fanatiek lid

    Nov 10, 2007
    1,816
    1,700
    113
    Ik ben ervan overtuigd dat onze overheid op dit moment heel fout bezig is. Kijk Renze op rtl 4 maar even terug, waar Pieter Omtzigt het een en ander toelicht.

    En ter info: van mij mogen morgen de helft van onze koeien weg! We zijn al klein, maar kleiner is prima. Mits een een normale boterham te verdienen is. Ik ben dus absoluut niet tegen veranderingen, zie ook wel dat er iets moet gebeuren. Maar onteigenen zonder dat er een fatsoenlijke wettelijke basis bv onder ligt, dat is echt bananenrepubliek-waardig. Daarmee treed je de rechten van mensen, in dit geval de boeren, met voeten.
     
  3. Huismuisie

    Huismuisie VIP lid

    Aug 10, 2016
    10,458
    11,973
    113
    Female
    Noord Brabant
    Dat mag ik hopen van wel, dat zijn namelijk de mega vervuilers.

    Om die reden hoop ik ook echt dat men serieus gaat kijken naar het plan van die grote groep boeren die afgelopen week is aangeboden bij de minister.

    En verder blijf ik dit toch wel een bijzondere vinden. Als een enkel bedrijf zoveel uitstoot dan doek je die toch op.
    https://www.telegraaf.nl/nieuws/1221473763/een-kalkoenboer-veroorzaakt-meer-stikstof-dan-heel-nederland-op-100-km
     
    Nellie4, Saartje33 and Zoe123 like this.
  4. tuc

    tuc Niet meer actief

    Hopen is 1 ding, maar nee hoor. Dat zijn idd de megavervuilers, maar geloof mij maar, die worden in leven gehouden terwijl de echte boeren kunnen opdoeken.
     
    Saartje33 likes this.
  5. HappyRabbits

    HappyRabbits Fanatiek lid

    Jan 20, 2014
    4,891
    4,387
    113
  6. jannanas

    jannanas Fanatiek lid

    Nov 10, 2007
    1,816
    1,700
    113
    Oh fijn! Dan snap ik het nu tenminste ook wat beter! Ik begrijp ook dat ik er als boerin maar weinig van af weet. En dat ik allang had moeten weten wat de beste stuurlui aan wal allemaal roepen. Dat ik naast een natuurgebied zit wat totaal niet stikstofgevoelig is en in goede staat volgens de rapporten, maar nu toch ineens 70% moet reduceren als gevolg van die niet stikstofgevoelige in goede staat zijnde natuur. Logisch, waarom wist ik dat toch niet, als extensieve en kleinschalige melkveehouder?
    Als die stuurlui me dan ook even uitleggen hoe we met 50 of 70% minder vee (in ons geval 30 of 18 koeien over) een boterham kunnen verdienen dan ben ik helemaal blij….
     
  7. jannanas

    jannanas Fanatiek lid

    Nov 10, 2007
    1,816
    1,700
    113
    Vraagje aan de insiders: waarom hebben boeren de omslag naar biologisch niet gemaakt, zoals die “insider” in zijn stukje noemt?

    antwoord: omdat biologisch producten niet af te zetten zijn. Is al tijden lang ongeveer 4% van de markt en groeit zo goed als niet. Er is zelfs een wachtlijst voor boeren die biologisch willen worden om überhaupt te kunnen leveren. En omdat de omslag voor een boertje als wij niet te doen is, niet te betalen. En omdat de consument nu zo prachtig aan de boer vertelt hoe het allemaal moet, zo’n boerderij runnen want daar heeft blijkbaar iedereen kennis van, maar het verrekt om in de winkel ook maar iets meer aan de producten uit te geven.
    Dus allemaal prachtig kletsen hoor, maar dat omslagpunt had allang door de burgers gemaakt kunnen worden.
     
    Gewooniemand, Felice, Nellie4 and 4 others like this.
  8. tuc

    tuc Niet meer actief

    Ik like je reactie, maar het is natuurlijk helemaal niet leuk. Het lijkt mij heel vervelend als andere mensen alles denken te weten over jouw beroep zonder dat ze het 1 seconde uitgevoerd hebben.
     
  9. Vogelinnetje

    Vogelinnetje VIP lid

    Nov 3, 2009
    7,197
    6,616
    113
    @jannanas , ik weet niet of je het wilt zeggen, maar ik ben wel benieuwd om welk natuurgebied het gaat.

    Ik las laatst een stuk over de Onlanden. Dat is in principe nog niet heel stikstofgevoelig, maar de afwatering gaat naar het Lauwersmeer en de Waddenzee en die zijn wel stikstofgevoelig. Zo kan ik me best voorstellen dat de situatie in 1 gebied directe gevolgen heeft voor een ander natuurgebied.
     
    Huismuisie likes this.
  10. HappyRabbits

    HappyRabbits Fanatiek lid

    Jan 20, 2014
    4,891
    4,387
    113
    Ik reageerde mn omdat jij reageerde op iemand anders die aangaf dat de boeren allang hadden kunnen weten dat dit eraan zat te komen. En voor veel intensieve boeren geldt dat natuurlijk ook. Er liggen rapporten van 20 jaar geleden en ouder waarin dit al staat aangekondigd, er is alleen niks tot weinig mee gedaan (rol overheid is hier idd doorslaggevend).
    Mag ik je oprecht vragen: voel jij je als kleine extensieve boer dan niet ook door die grote (en gesubsidieerde?) boeren enorm in je hemd gezet? Want zij zijn in feite ook de reden dat de prijzen laag zijn, kleinere boeren geen afzetmarkt kunnen vinden omdat hun producten veel duurder zijn en biologisch niet van de grond komt. Ik vind het persoonlijk wat krom om de schuld hiervan alleen bij de consument te leggen. Het is nog steeds een kwestie van vraag en aanbod. Overigens zie ik daarin ook een rol van de overheid, want ik begrijp heel goed dat die ook de (economische en financiële) vruchten plukken van intensieve veehouderij.
     
    Zoe123, Saartje33 and Huismuisie like this.
  11. jannanas

    jannanas Fanatiek lid

    Nov 10, 2007
    1,816
    1,700
    113
    Ik heb hier eerder al foto’s geplaatst van het rapport waar staat dat er geen stikststofprobleem is een maatregelen nodig zijn.
     

    Attached Files:

  12. jannanas

    jannanas Fanatiek lid

    Nov 10, 2007
    1,816
    1,700
    113
    Nee, ik zie de schuld niet bij de grote boeren. Ook ik ben een gesubsidieerde boer. Daarom blijft de prijs van ons geproduceerde product laag in de winkel en kun jij dit voorstelling kopen. Ik hou niets aan de subsidies over.
    Boeren zijn gewoon ondernemers die opereren binnen de kaders. Toen het quotum is afgeschaft heeft de overheid het gewoon helemaal los gelaten. Terwijl ze hadden kunnen zien dat het mis zou lopen (als in grote toename melk). Wij doen daar niet aan mee omdat wij niet groter willen en niet voldoende grond hebben om uit te breiden. Maar als iemand anders dat wel wil en er is vraag naar, tja, waarom niet. Een producent produceert waar vraag naar is. En als dat biologisch is, gaan we biologisch. Elke boer maakt zijn eigen beslissing, het zijn allemaal zelfstandige ondernemers. Er is gewoon nog vraag naar de hoogwaardige producten die we produceren en niet tot weinig naar biologisch en andere nice producten.
    Maar als de overheid ( burger) iets anders van de boer wil, stel dan kaders op. Denk aan verplichte koppeling koeien-grond. En zorg dan ook dat de producten die daardoor in prijs zullen stijgen in Nederland afgezet kunnen worden. Maar daar doet de overheid niets aan. Kijk nu naar het CETA verdrag, dat lijkt waarschijnlijk ook gewoon aangenomen te worden. Weer een klap voor Nederlandse boeren. Wel importeren wat wij hier niet mogen produceren.
    We worden aan de ene kant gezien als zelfstandig ondernemers, aan de andere kant worden we aan allerlei kettingen gelegd. Dat werkt gewoon niet.
     
    Gewooniemand and Huismuisie like this.
  13. Juul75

    Juul75 VIP lid

    Apr 8, 2010
    12,091
    7,843
    113
    Ik heb altijd begrepen dat de koppeling koeien-grond er al is door middel van het mestquotum. Als je niet voldoende grond hebt kun je je mest niet kwijt, en daarmee wordt je beperkt.

    In 2015 is het melkquotum afgeschaft, ook door intensieve lobby van de melkveehouderij, en omdat de EU op de vingers werd getikt voor concurrentievervalsing want er zaten grote subsidies op melk onder het quotum. Echter is na 2015 niet de melkmarkt vrijgegeven (wat de boeren graag wilden omdat de melkprijs toen enorm hoog was) maar is vervangen door de wet "Verantwoorde groei melkveehouderij" waar de mestrechten werden uitgegegeven. Effectief een koppeling tussen dieren en grond. De overheid heeft het dus niet losgelaten na de afschaffing van het melkquotum maar daar een directe nieuwe begrenzing op gezet. Dat vervolgens boeren zijn gaan investeren in produktievergroting, anticiperend op mestquota die ze nog niet hadden, en dat door grotere produktie de melkprijs is gaan dalen, is niet alleen een ondernemersrisico maar een verkeerde inschatting van veel boeren. Tel daarbij op dat tijdens deze hoge melkprijzen veel boeren weg zijn gegaan bij de cooperatie en zich aan hebben gesloten bij bijvoorbeeld DDB, waar je geen garantieprijs hebt en dus veel afhankelijker bent van de wereld marktprijs voor melk, en dan zie je dat de boeren zelf vanaf 2015 hun risicoprofiel enorm vergroot hebben.

    Maar dat kan niet de schuld zijn van de overheid. De kaders waren helder. Geen melkquotum maar een mestquotum gebaseerd op je veestapel op een afgestemd moment. Dit is in overleg met vertegenwoordigers van boeren gebeurd. Dan niet bewust enorm gaan uitbreiden en vervolgens de overheid op de schuld geven als je geen mestquotum bij kunt kopen en je stal dus niet vol krijgt. Of dat je moeite hebt om de betalingen aan de bank te doen omdat je gekozen hebt voor een vrije melkprijs die soms heel hoog is maar soms helaas ook heel laag.
     
  14. Vogelinnetje

    Vogelinnetje VIP lid

    Nov 3, 2009
    7,197
    6,616
    113
    @jannanas, ik kon je bijlage niet lezen, maar volgens mij had ik het stuk op internet kunnen vinden. In die gele passage staat inderdaad dat het gebied niet gevoelig is voor stikstof. Ik kan me voorstellen dat het vragen bij je oproept. Het zou zomaar kunnen dat ze toch beperkingen gaan opleggen, omdat het gebied in directe verbinding staat met gebieden die wel kwetsbaar zijn.

    Kun je niet iets cooperatiefs opzetten? Wij hebben onlangs melk gehaald van de plattelandswinkel (beetje noodzaak, omdat die in de supermarkt op was). Op het pak staat dat ze zelf de melk van hun boerderij verpakken. Dat lijkt me alleen rendabel als je een megastal hebt, maar misschien dat zoiets ook op te zetten is met buurboeren? De prijs is wel hoger, maar ik zou het ervoor over hebben. Alleen die melk is niet bio en dan was voor mij toch een minpuntje.

    Die plattelandswinkel hier verbouwt zelf appels en peren. Die laten ze verwerken door een cooperatie en het sap verkopen ze dan zelf weer. Het is dan wel gemengd sap, van verschillende gaarden, maar het principe vind ik leuk. Je komt het ook steeds meer tegen in de horeca, die sapjes.
     
    Saartje33 likes this.
  15. jannanas

    jannanas Fanatiek lid

    Nov 10, 2007
    1,816
    1,700
    113
    Volgens mij zit dat toch wat anders. Melkquotum is per 1 april 2015 afgeschaft. De markt ontplofte! Dit zag iedereen al aankomen want vanaf 2014 hielden boeren al meer koeien aan. Helaas, want wij wilden dit niet en zijn ook niet uitgebreid. Omdat het fierende de klauwen uitliep moest de overheid ingrijpen. Daarna is pas de nieuwe fosfaatwet ingevoerd, per 1januari 2016. En het lullige is, daarvoor hebben ze een referentiedatum in 2014 gepakt. Dus het aantal dieren wat je in 2014 had, daar kreeg je rechten voor. Had je uitgebreid, dan had je pech. sterker nog, ook als je niet had uitgebreid, zoals wij, had je pech. Er kwam nml een generieke kortingsregel, iedereen die niet grondgebonden was moest een percentage van de fosfaatrechten inleveren. Er was nml te kort en dat moest dus ook door boeren die niet hadden uitgebreid opgebracht hadden.
    Nou sorry hoor, wil je een nog slappere en onbetrouwbaardere overheid hebben???

    en ja, ik vind het oerstom dat er boeren zijn die altijd maar willen uitbreiden. Aan de andere kant: als er geen wetgeving is, waarom zou dat niet mogen dan? De overheid moet vooruit kijken en anticiperen en niet achteraf nadat het uit de klauwen is gelopen. Precies wat ze nu ook weer doen…
     
  16. jannanas

    jannanas Fanatiek lid

    Nov 10, 2007
    1,816
    1,700
    113
    De boeren zijn allemaal losse individuen. Het is niet een gezamenlijke groep die samen beslissingen neemt. Ook in andere landen heeft de overheid vaak een regulerende en sturende rol, zij scheppen de kaders waarbinnen de boeren hun bedrijf kunnen voeren. Er zijn heel veel landen die hun eigen productie ondersteunen, door bv keurmerken voor eigen producten enzo. Helaas doet Nederland vrij weinig op dit gebied.

    leuk artikel over Oostenrijk: https://m.standaard.be/cnt/dst10052002_104
    Zelfs daar blijft het lastig, ondanks de ondersteunende houding van overheid en tussenhandel.
     
  17. Leesteken

    Leesteken Fanatiek lid

    Oct 14, 2018
    3,698
    3,491
    113
    Ik vind het best lachwekkend dat iemand, die duidelijk geen boerin is, een boerin probeert uit te leggen hoe het werkt. Ik vind daar wat van. :roflmao:
     
    Gewooniemand, bloem82, tuc and 4 others like this.
  18. Juul75

    Juul75 VIP lid

    Apr 8, 2010
    12,091
    7,843
    113
    Volgens mij zeggen we hetzelfde. Melkquotum afgeschaft, fosfaat maatregelen ingevoerd. En we zeggen ook dat boeren zijn gaan investeren zover dat ze wisten wat de nieuwe wetgeving zou gaan worden en hebben daar een enorm risico mee genomen.

    Die mestquota zijn in overleg met LTO ingevoerd, en die korting zag iedereen ook al van een kilometer afstand aankomen aangezien met de hoeveelheid koeien die er in 2015 waren de hoeveelheid nitraat al gigantisch overschreden werd. Dus om dan als een dolle te gaan uitbreiden is m.i. geen onbetrouwbare overheid maar dom ondernemen. Daar over verschillen we dan wel van mening.
     
  19. jannanas

    jannanas Fanatiek lid

    Nov 10, 2007
    1,816
    1,700
    113
    Nee, we zeggen niet hetzelfde! Jij zegt: melkquotum ging eraf en werd vervangen door nieuwe wetgeving. Eigen schuld boeren.
    Ik zeg: melkquotum ging eraf. Toen pas later zag overheid dat er grote uitbreiding van de productie kwam ( terwijl dit van tevoren duidelijk was dat dit zou geen gebeuren) en ging toen vanuit paniek alsnog nieuwe wetgeving maken. Als het kalf verdronken is…
    Is dat nou onze overheid? Kunnen zij niet anticiperen? Als ze willen dat er beperkte productie is, reguleer dan. Voor het mis gaat, niet pas nadat je ziet dat er gebeurt wat je niet wenst. En dan een grote groep straft die niet eens de oorzaak zijn.
     
    Gewooniemand, SAARC, monique7 and 3 others like this.
  20. jannanas

    jannanas Fanatiek lid

    Nov 10, 2007
    1,816
    1,700
    113

Share This Page