Dag meiden, Het is weer zover, net als bij mijn eerste zoontje heb ik nu weer spruw. Ik herkende het meteen toen ik pijnklachten kreeg bij het geven van borstvoeding. Ik geef mijn tweede zoontje nu twee weken volledig borstvoeding, maar door de spruw die wij beide hebben is het erg pijnlijk voor mij om hem te voeden. Vannacht heb ik borstvoeding gekolfd en deze per fles gegeven, omdat de pijn niet te harden is. Ook het kolven doet verschrikkelijk zeer. Ik twijfel dus nu wat het beste is. Gewoon de borst aanbieden, of toch kolven? Het kolven is dan wel iets minder pijnlijk, maar ik wil graag borstvoeding geven via de borst. Bij mijn eerste zoontje heb ik een tijdje gekolfd, totdat de spruw over was. Daarna ging deze weer aan de borst zonder problemen. Ik kan vanmiddag een zalf ophalen voor mijn tepels en een drankje voor mijn zoontje. Wat zouden jullie doen in mijn situatie? En weet iemand hoelang het ongeveer duurt, voordat de zalf en het drankje werken? Dit kan ik me niet meer herinneren van de eerste. Liefs Sabrina
hier ook oorlog met spruw! inmiddels al 4 flesjes van die troep verder en zodra we stoppen meteen weer spruw ik hoop dat het bij jou werkt! hier werkt het niet omdat ik tandem voed en de dokter de oudste niet wil behandelen
Ik bleef ondanks de pijn toch aanleggen, en besteedde wel extra veel aandacht aan het goed aanhappen. Laatste waar ik op zat te wachten was naast spruw ook nog eens zuigverwarring. Ik zou wel meteen gaan behandelen. Niet de standaardgebruiksaanwijzing van 4x per dag grote lading in kind: dat is niet effectief. Na elke keer aanleggen kleine hoeveelheid met heel schone vinger, gaasje of wattenstaafje overal in het mondje verdelen. En ook na elke keer aanleggen tepels behandelen. En merk je na 2 dagen geen verschil: aan de bel trekken en om iets sterkers vragen!
Pff... Rosa ik hoop dat het bij ons beter werkt. Ik voed dan wel geen tandem, maar toch. Hopelijk gaat het bij jou snel beter, en probeer de arts over te halen om de oudste toch te behandelen. Dirksmama daar ben ik ook bang voor. Misschien toch maar doorbijten en blijven aanleggen. Ik hoop dat het snel over zal zijn. Goede tip overigens over het kleine beetjes aanbrengen die ga ik proberen. Groetjes Sabrina
Ik heb tijdens 3 bv periodes elke keer wel 6 mnd last gehad van spruw. Ik werd er gek van... Echt alles geprobeerd, van zalf, medicijnen (fluconazol), gentiaan violet. En niets hielp. Ik ben toen begonnen met suikers en witmeel te schrappen uit mijn voeding. En sterke weerstandsverhogende vitaminen gaan slikken. De spruw (candida) kwam bij mij vandaan bleek later. Ik heb via een fythotherapeut een schimmeldodend middel gekregen. Ik kan even niet meer op de naam komen, maar het is een plant die ergens in een oerwoud groeit. Edit: gevonden het heet Lapacho. Volgens google kan je er bloedingen van krijgen, maar absoluut niet van de hoeveelheden die ik voorgeschreven kreeg. Bij mij is de spruw (candida) helemaal over gegaan door deze behandeling. Tijdens de bv periode van mijn 2e en 3e heb ik na 6 mnd helaas moeten stoppen. Bij de 4e is het goed gegaan en heb ik gevoed tot 15 mnd. Toen was ik zwanger van de 5e en ben ik gestopt. Over 3 mnd hoop ik te bevallen en bij het minste teken van spruw start ik weer dezelfde behandeling. Ik hou er nu al rekening mee door zo min mogelijk suikers en witmeel te eten. TS ik wens je veel sterkte, misschien heb je iets aan mijn verhaal.
Het is inderdaad een hardnekkige schimmel die je helemaal gek kan maken. Ik heb echt iets aan je verhaal, want had nooit eerder gehoord over suikers endergelijke om die te schrappen. Het is het proberen waard. Bedankt voor de informatie.
Google maar eens op candida dieet. En probeer er voor te zorgen dat je weerstand zo hoog mogelijk is. Dan krijgen schimmels ook de minste kans om voort te woekeren. Door zo weinig mogelijk suiker en witmeel honger je de schimmel uit en gaat 'ie in ruststand.
Hoe zit het met het bewaren van afgekolfde melk, Wij hebben ook spruw en worden nog behandeld. Ik heb al melk in de vriezer staan, kan ik deze gewoon geven? En wat te doen met de melk die ik nog ga kolven? kolven, verhitten, invriezen of kloven, invriezen, verhitten?
stef naar mijn weten is afgekolfde melk als je spruw hebt niet bruikbaar omdat ook in die melk spruw zit.
Hier ook een periode van hardnekkige spruw gehad de eerste tijd. Ik heb mezelf en mijn dochter behandeld met Gentiaan Violet (superspul!!) en de klachten namen binnen een paar dagen af. Het was alleen niet genoeg; daarbij moest ik alles op minimaal 60 graden wassen (hydrofiele doeken, bh's, handdoeken) en hiervoor had ik ook een aparte wasmand zodat het niet de andere was kon besmetten. Hygiene is erg belangrijk bij spruw. Helaas zat de spruw hier al in mijn borsten (waardoor uitwendige behandeling dus niet voldoende was) en dus heb ik, na een loze belofte te moeten doen aan mijn huisarts, Fluconazol gekregen en hiermee is het uiteindelijk weg gegaan. Ze zeggen dat het niet gebruikt mag worden bij borstvoeding en dus moest ik van de huisarts 24 uur lang kolven en de melk weggooien nadat ik het ingenomen had, maar op bv.com staat iets heel anders (dat het juist wel icm bv mag) en dit heb ik dan ook aangehouden. Ik heb dus tegen de ha gezegd dat ik dat zou doen, maar stiekem heb ik t niet gedaan en waren we er beiden heel snel vanaf Wat betreft afgekolfde melk; ik deed dit op een gegeven moment ook omdat mijn dochter vanwege de pijn in haar mond niet meer bij mij wilde drinken en alleen koude melk wilde hebben (verzacht de pijn). Ik verhitte het en vroor het daarna in. Helaas geen keukenthermometer dus ik kookte het kort (gaan wel wat voedingstoffen verloren dan, maar liever dat dan dat ik de melk moest weggooien!) Van bv.com: Behandelen van spruw-melk Spruwmelk is na verhitten boven de 60 graden veilig om in te vriezen en gebruiken. Moedermelk is eerder fungistatisch dan fungicidaal: het doodt niet, maar voorkómt vermeerdering en vermindert de activiteit van de schimmel. Verse moedermelk is dus een slecht medium voor schimmelvoortplanting ondanks het hoge suikergehalte, vanwege die schimmelwerende bestanddelen. Maar de sporen die in de melk zitten kunnen deels wel overleven en later voor besmetting zorgen. Daarom luidt het officiële advies dus: weggooien. Maar je kan de melk ook behandelen, het is en blijft een perfect voedingsmiddel, hoewel een deel van de beschermende stoffen vernietigd zijn. Pasteuriseren: 10 minuten op 62 graden. Flash-heating: 15 seconden op 72 graden en vervolgens snel koelen; beter behoud beschermende stoffen dan gewoon pasteuriseren. Even tot net aan het kookpunt brengen; is het makkelijkst, geen kookthermometer nodig.
Kolven, verhitten en invriezen. Maar liever: kolven, verhitten en opmaken, zodat je straks als de spruw weg is verse melk kunt invriezen.