Nou, dit haha. Ik heb zelf tot 2 jaar terug jarenlang met egels gewerkt. En je wil idd. niet weten hoeveel parasieten egels bij zich dragen. Maar ook niet hoe erg hun ontlasting stinkt, hoe lastig het schoon te maken is en dat egels ook gemeen hard kunnen bijten. Die parasieten zullen mogelijk minder aanwezig zijn als je een speciaal gefokt ras houdt. Moet je m natuurlijk alleen niet naar buiten doen op mooie dagen @TO: hoe heb je de huisvesting bedacht icm. schoonmaken van ontlasting?
Als je een wilde egel in daglicht op de weg of elders ziet zitten, kun je het beste de dierenambulance bellen of een instantie die egels opvangt in de gemeente waar je de egel hebt gezien. Een wilde egel bij daglicht beteken in vrijwel 100% van de gevallen dat hij/zij ziek is en onderzocht moet worden.
SUPER bedankt voor de uitgebreide informatie en de tijd die je erin gestoken hebt; erg fijn! Ik zie ook zeker dingen die ik nog niet eerder was tegengekomen, zoals het stuk over de specificaties van de warmtelampen (niet gequote nu) m.b.t. de kapjes e.d. Het is in elk geval de bedoeling om gewoon 1 egeltje te hebben en deze is in principe voor mij; de meiden vinden het zeker interessant en willen erbij betrokken worden waar dat kan, maar dat is helemaal afhankelijk van hoe het zal gaan. Ik vind het belangrijk om mee te gaan in het ritme en de behoeften van een dier en dat leer ik mijn kinderen ook; als in niet storen tijdens slapen/eten, jezelf niet opdringen maar "aanbieden en kijken hoe het dier reageert op je" (Heeft hij wel behoefte aan deze aandacht nu?) en verder vooral lichaamstaal herkennen zodat je erop in kan spelen. Aangezien egels dus pas laat wakker worden zie ik het hoogstens in weekenden en vakanties gebeuren dat ze eventueel 's avonds even ermee bezig kunnen zijn, als de egel dit ook wil uiteraard, maar dat is prima zo. Ik wil een egeltje voor mezelf; niet per se voor het gezin (Maar ik vind het wel belangrijk dat het past binnen het gezin en tot nu toe heb ik er een heel goed gevoel bij) Ik ben gisteren ook nog op zoek geweest naar een dierenarts die egels kan behandelen en het lijkt erop dat we er meerdere in de omgeving hebben. Deze week maar eens even rondbellen om het zeker te weten Waar heb jij je terrarium laten maken en hoeveel heeft dit uiteindelijk gekost? Heb je foto's? (Mag ook via PB uiteraard) Heb jij gekozen voor een drinkfles of een drinkbakje? (Hier lees ik ook hele tegenstrijdige dingen over; de een zegt dat een waterfles prima kan en de ander zegt dat het gevaarlijk is (i.v.m. lange tong van egel) en je altijd voor een bakje moet gaan, maar dan zit je weer met ontlasting en andere viezigheid in het drinkwater...? Ik weet hierbij echt even niet wat nu wijsheid is...
Het gaat hier inderdaad om andere egels dan wij hier in West Europa in het wild hebben lopen Wilde egels zijn "(West)Europese egels" en deze zijn beschermd, in ieder geval in Nederland. Deze mag je dus ook absoluut niet als huisdier hebben. De tamme egels die als huisdier gehouden kunnen worden zijn "Witbuikegels" c.q. "Afrikaanse Pygmee egels" Hun naam verklaart dus ook al waarom ze niet goed tegen onze kou kunnen; ze komen van oorsprong namelijk uit Afrika (Deze schijnen overigens zelfs ook in een winterslaap te kunnen gaan als het te warm is... Heel anders dus dan onze wilde egels ) Hoe reageerden de kippen eigenlijk op de verstekeling? (no pun intended )
Tot nu toe heb ik ze alleen maar 's avonds/'s nachts getroffen; bij ons in de tuin, wanneer ik met de honden wandel 's avonds of wanneer ik vroeger ging stappen bijvoorbeeld en naar huis ging op de fiets. Als ik zie dat er een op de weg zit en niet doorloopt, dan help ik in elk geval even een handje. Een keer ben ik net te laat geweest, helaas... Net op het moment dat ik de egel kon pakken kwam er een of andere idioot keihard de hoek om (auto) en ik moest dus zelf wegspringen. Egel heeft het helaas niet overleefd en ik voel me nog steeds naar bij het beeld/geluid ervan in gedachten. (Dit is inmiddels al 15 jaar geleden.. Ik ben nogal een softie als het om dieren gaat ) Maar goed om te weten in ieder geval dat als ik ze overdag zou treffen ik andere hulp moet bieden! Dank je wel!
Egels kunnen zindelijk gemaakt worden op dezelfde manier als konijnen en cavia's e.d. (Door middel van een "toiletbak") Het geeft geen garantie dat ze altijd alles op de daarvoor aangewezen plek zullen doen, maar het draagt absoluut bij aan een betere hygiëne en makkelijkere schoonmaakroutine Ik heb zelf in het verleden veel met cavia's en konijnen gewerkt en het is nog nooit níet gelukt om ze zindelijk te krijgen. Ik ga er vanuit dat het met een egel dus ook wel goed zal komen; wellicht makkelijker, wellicht kost het wat meer geduld, maar uiteindelijk komt het vast wel goed (En zo niet? Nou ja, dan moet ik gewoon wat vaker schoonmaken, haha) Qua huisvesting zorg ik in elk geval voor een makkelijk te reinigen oppervlak (glad en waterafstotend) met daarop als bodembedekking iets natuurlijks zoals bijv. cocopeat, bepaalde soorten boomschors, etc. Of fleece. Fleece wordt heel veel gebruikt bij egels; ze schijnen het enorm fijn te vinden en het is makkelijk schoon te maken en houden > buiten uitkloppen en dan in de wasmachine. De een wast het met een beetje azijn, de ander met een biologisch wasmiddel en weer een ander met iets anders. Hier ben ik zelf nog niet over uit in ieder geval Ik neig zelf op dit moment in elk geval het meest naar fleece, maar ik ben nog niet helemaal overtuigd. (Ik vond het verrassend in ieder geval; ik ging er vanuit dat een natuurlijke bodembedekker standaard was.)
Haha, ja, het zal vast onze rekening wat omhoog gooien, maar het is financieel haalbaar en ik heb het er ook zeker voor over (En ik begrijp het ook helemaal wanneer iemand dat er niet voor over heeft hoor.) Maar goed, ik ben sowieso een beetje apart als het om dieren gaat; ik ben namelijk allergisch voor ze... (Honden, katten en knaagdieren en deze heb ik allemaal in huis (en gehad)) Maar ik kán gewoon niet zonder dieren om me heen leven... (Mijn ultieme droom zou een kneuterig boerderijtje zijn met van zo'n beetje elk huis- en boerderijdier minimaal 2; een soort Hollandse Noah's ark ofzo, haha.) Ik neem de allergische klachten dan ook gewoon voor lief; het is in ieder geval goed te doen zonder medicatie
Nee algemeen, was iemand die poste zo’n beestje aangeschaft te hebben en weer weg te doen omdat het niet was wat ze dacht daarnaast lees ik net dat er speciaal gefokte egeltjes zijn, ik vond ergens ‘witbuikegel’. Dus ik trek mijn mening terug
Ik kreeg op een gegeven moment inderdaad ook het idee alsof dat wel de gedachte was... Maar nee, ik zou het niet in mijn hoofd halen (Met geen enkel wild dier sowieso; Ik heb hoogstens als kind enkele keren een ziek of verwond vogeltje mee naar huis genomen, omdat mijn vader daar altijd wel raad mee wist. Hij heeft 40 jaar duiven gehouden en had veel verstand van ziekte- en wondzorg bij vogels. Ik vond het altijd zó fijn als zo'n vogeltje door onze zorg opknapte en later weer vrijgelaten kon worden! )
Je kunt een terrarium ook zelf maken en je gewenste maten toepassen. Als je de grootte weet kun je de lampen aanpassen. Denk 2 lampen van 80 of 100 watt maar dat ligt dus aan de grote van de bak, dus zal wel aanpassen worden. Zonder uv dus dan worden de lampen ook niet vreselijk duur
Bedankt voor je uitleg! Je ziet soms egels als huisdier op social media - en ze zijn zooo schattig! *hartjesogen* Met de wilde egels heb ik sinds het kippenindicent een haat-liefde verhouding Het gebeurde toen we nog in NL woonden. Intussen hebben we een roofdier-veilig hok. Egels en ook vossen, marters en ander grut komen bij ons niet binnen. Rond 23u savonds hoorden we een kabaal in ‘t kippenhok. Bleek dus een egel. Een kip was gebeten en is dood gebloed De rest van de dames zat “veilig” op stok kabaal te maken.
@Kristel86 ...een cavia zindelijk maken? Ik wist niet dat dat kon. Die smeerpijpen van mij keutelen waar ze op dat moment toevallig lopen.
Dat bovenste wist ik niet (heb zelf dus met wilde egels gewerkt en geen tamme zoals je w.s. al hebt begrepen), maar klinkt logisch want het zijn idd. slimme dieren. Wij gebruikten ook wel fleece, maar dan als slaapzakjes. Ook van oude handdoeken hadden we slaapzakjes. Als bodembedekker gebruikten we vinylmatjes (zodat je een goede, stevige maar tegelijk ook flexibele ondergrond had waardoor je het grootste gedeelte van het plas/de ontlasting in één keer kon verwijderen). En ook wel oude kranten. Die laatste zorgt er ook voor dat er minder kou van de grond af komt (heel vroeger, toen er nog geen kachels in NL waren, deed men kranten voor de ramen en ook wel onder de kleding, tegen de kou), maar geeft wel een vieze bende omdat het gauw kapot wordt gelopen zodra het nat is door de plas. Maar in het geval van een zindelijk getrainde egel is het wellicht nog een bruikbare tip voor je je(die kranten) Natuurlijke bodembedekkers klinken mij trouwens ook goed in de oren, maar hebben wij zelf nooit gebruikt omdat dit een te hoge kostenpost is (en waar ik werkte waren we afhankelijk van giften). Als je nog tips wilt over voeding (nog niet alles was genoemd zag ik ) of tips over het schoonmaken van het hok hoor ik het wel. En als je in de toekomst info nodig hebt over bijv. medicatie (hoop het niet) of wat te doen tegen parasieten of whatever kun je me altijd pb'en. Edit: nog even over fleece/handdoeken: ze kunnen dat wel kapot vreten (doen ze niet altijd), dus zou dat wel goed in de gaten houden want fleece in de buikjes is natuurlijk geen goed idee. Heb je trouwens ook al nagedacht over hoe de egel het onderhoud van zn nagels bij kan houden of wil je ze zelf gaan knippen?
Ik heb mijn terrarium bij een zaak in Maassluis laten maken, de blue lagoon. Zij hebben op de site een tool staan waarmee je hem helemaal zelf kan ontwerpen. Zo kon ik dus ook een speciaal stukje met zand laten maken! Hij was 450 euro helemaal klaar (Als ik me het goed herinner). Die winkel lag een uur enkele reis rijden dus wij hebben er wel flink voor moeten rijden. Maar ik wilde hem echt bij een winkel laten maken, heb veel recensies gelezen van online terrarium makers en dat vertrouwde ik niet. Ik heb een stenen drinkbakje staan. Geen fles inderdaad. Ik weet niet of een fles echt slecht is maar neem liever de gok niet lijkt me erg naar om haar te vinden terwijl ze vast zit met haar tong. Ze gooit wel regelmatig van die vezels in het water maar dan ververs ik het gewoon. Komt geen viezigheid in ofzo. Mijn egel is inderdaad zindelijk, zij poept en plast in het zand waardoor ik het er heel makkelijk uit kan halen. Ik las ergens dat het heel erg zou stinken, hier in ieder geval niet. Als mijn hok begint te ruiken, wat echt pas na een half jaar gebeurt omdat mijn vezels schoon blijven en ik het zand regelmatig ververs. Dan maak ik hem helemaal leeg en schoon en maak meteen de ramen schoon. Dan ruikt het hok totaal niet. Er ligt dan ook niks in om echt te stinken. Fleece zou je kunnen doen als ondergrond maar lijkt mij erg hard. Mijn egel wroet echt in de ondergrond en maakt dan verschillende slaapholletjes door het hok heen. Onder de trap, onder de wilgenbrug. Dat zou ze niet kunnen doen als ik alleen fleece had.
Ja, het kan heel gemakkelijk met een knaagdierentoilet, zoals op de foto Die zet je in een hoek van het verblijf en vul je met de bodembedekker die je al gebruikt of met een andere soort. Om je diertje te "leren" dat hij/zij deze kan gebruiken, moet je zorgen dat hun geur eraan komt. Dit kan je doen door wat bodembedekking waar geplast en gepoept is, bovenop te leggen. Ik deed dit altijd na het verschonen van het hele hok + het verschonen van die bak, gedurende zeker het eerste half jaar. Natuurlijk waren er nog steeds wel eens ongelukjes, maar 9 vd 10 keer werd het gewoon netjes op die bak gedaan (Ik heb zelfs 1 cavia gehad die het aankondigde, haha. Dan zat hij lekker op schoot en begon dan ineens onrustig te piepen; de eerste paar keer had ik het niet door en zat ik zelf onder, maar toen ik de link eenmaal legde kon ik hem sindsdien bij zijn hok zetten zodat hij even zijn privémomentje kon hebben )