Wie van jullie werkt er op de neonatologie in het ziekenhuis? En wie zou mij wat meer informatie willen verschaffen over het werken op die afdeling (opleiding enz..). Ben zelf ook aan het denken om evt een opleiding daarvoor te gaan volgen, loop al langer met die gedachten, dus dacht eventjes hier vragen of er dames en misschien wel heren zijn die op die afdeling werken..
WAt voor (voor)opleiding en vervolg opleiding moet je doen Kun je de werkzaamheden een beetje beschrijven? Heb je op de high-medium of lowcare gewerkt. Zelf zou ik op de high care willen werken. Waarom weet ik niet, maar dat gevoel heb ik nu het sterkst. Hoe intensief is het qua diensten, is het te doen met 2 kids? uhm... tot nu toe waren dit even mijn vragen
Ik heb na mijn opleiding tot verpleegkundige (hbo-v) de vervolgopleiding tot kinderverpleegkundige gevolgd... Dit was in het wkz een voorwaarde om toegelaten te worden tot de high-care neonatalogie (combi nicu) opleiding... Ik weet niet welke opleiding je zelf al gedaan hebt, maar de vvkv (vervolgopleiding tot kindervpk) duurt 1 jaar, daarna moet je werkervaring opdoen als gediplomeerd kindervpk, minimaal 1 jaar en daarna kan je doorstromen naar de neonatalogie-opleiding (duurt ook minimaal 1 jaar, voor de high-care zelfs 2 jaar) De opleiding is pittig: erg technisch, werken-leren dus ook veel in de praktijk met wisselende diensten, en vraagt veel doorzettingsvermogen omdat het geestelijk ook best belastend is. De werkzaamheden, pfoe... heb je even? Je bent (zeker op de high-care) intensief bezig met 1 of 2 erg zieke kinderen op een dag, je werkt in een multidisciplinair team, dus veel overleggen, veel technische handelingen, ouder-familiebegeleiding (heel belangrijk), adl: wassen, verschonen, bijhouden van vochtbalansen, monitoren enz... Het is een mooi beroep, en je krijgt er heel veel voor terug, maar het is niet makkelijk!!! Misschien geef ik je een beetje een vertekend beeld omdat ik in het wkz heb gewerkt en het daar erg specialistisch is, maar je krijgt ook regelmatig te maken met het overlijden van kleintjes en het nemen van moeilijke beslissingen... Intensief? Ja, absoluut... Mooi werk? Zeker... Of het te combineren is met 2 kids weet ik niet (ik heb ze nog niet), ik weet niet hoeveel uur je zou willen werken tijdens en na je studie, maar het vraagt veel van je omdat je in je vrije uren moet studeren en ook regelmatig schooldagen hebt... Je moet sterk in je schoenen staan en dingen los kunnen laten zodra je thuis over de drempel stapt... Ik ben helaas halverwege gestopt omdat ik een hernia kreeg (en versch. operaties) en dit niet te combineren viel met de opleiding, ik miste teveel van de praktijk om bij te blijven... Meer vragen mag...
klinkt zeer heftig, maar ook zeer mooi werk. Helaas heb ik nog geen verplegersopleiding gehad of gedaan. Dus die zou ik eerst al moeten halen. Daarna zou ik dus een opleiding voor kinderverpleegkundige moeten doen om dan nog een opleiding voor de neonatogie te gaan doen. Ik wil max 25 uur gaan werken aangezien ik nog 2 kids heb waar ik er ook voor wil zijn. Het scheelt dat ze nu nog klein zijn dat ze er weinig van mee krijgen dat mama veel moet leren/werken.. Je geeft er geen vertekend beeld mee, ik ben gewoon nieuwsgierig wat me dan evt te wachten zou staan en hoe intensief het werk is.
Zowieso moet je starten met de reguliere opleiding tot verpleegkundige, dit kan op mbo en hbo niveau en duurt ong. 4 jaar, daarna inderdaad de vervolgopleidingen, dus je bent er wel een tijd mee bezig... Maar als je een doel voor ogen hebt moet het haalbaar zijn, het is absoluut heel mooi werk! Je zou even moeten kijken bij het ziekenhuis van jouw voorkeur of er vacatures staan voor de neonatalogie of kinderafdeling, daar kan je vaak terugvinden welke vooropleiding je gedaan moet hebben om door te kunnen stromen... En anders gewoon eens bellen om informatie! Ik weet dat ze in het wkz erg streng zijn en er selectieprocedures zijn om doorgelaten te worden tot de opleiding, maar dit kan per ziekenhuis verschillen, afhankelijk van de doorstroom en hoe gespecialiseerd het ziekenhuis is... En inderdaad je kids zijn nu nog klein, dus een mooi moment om te starten!
thnx meis voor de info.. dan zal ik eens wat info gaan aanvragen. Want volgens mij zit de dichtsbijzijnde neonatologie in maastricht (ongeveer 3 kwartier rijden voor mij)
zit nu echt te dubben wat ik zal doen . Ik wil het wel erg graag! Tis alleen waar moet ik de opleiding doen en of stage lopen.. als ik nl naar nijmegen zou moeten bijv is het bijna niet te doen voor mij.. maastricht zou nog net kunnen... dus even goed over nadenken.. Pff wat moeilijk allemaal..
houd er rekening mee dat je voor je aan de kinderaantekening (hier 2 jaar?) mag beginnen, je eerst een jaar klinische ervaring moet hebben. Dus 4 jaar opleiding voor verpleegkundige, dan een jaar werken (liefst voorwerken op een kinderafdeling) dan de kinderaantekening gaan doen en daarna kun je evt door naar de nicu opleiding...
ja dat is een lange studie.. i know , maar het kriebelt al zo lang... het zal als ik het ga doen een hele zware tijd worden.. Ik moet er nog eens goed over nadenken en de voors en tegens tegen elkaar afstrepen..
Ik wilde hier ook voor gaan toen ik met mijn opleiding tot verpleegkundige begon, 6 jaar geleden. Helaas door lichamelijke omstandigheden moeten stoppen na een tijd. Lichamelijk is het ook vrij zwaar werk, hou dat in je achterhoofd aub, mocht je lichamelijk niet 1 vd sterksten zijn.... Maargoed, dat terzijde Wilde iig even zeggen dat je zelf kiest in welk ziekenhuis je de opleiding volgt. Mits je natuurlijk voor de BBL-variant kiest bij een mbo-opleiding. (ik weet zo 1,2,3 even niet of hbo dit ook kent) Hiervoor moet je namelijk solliciteren bij het ziekenhuis van je keuze (dit zal in jouw geval dan Maastricht zijn denk ik) en als je dan eenmaal aangenomen wordt voor de opleiding zullen zij je automatisch aanmelden bij de school waar ze mee samen werken. Als je ervoor gaat dan wil ik je alvast heel veel succes en plezier wensen!
@kristel86: maar dan moet je waarschijnlijk wel al een vooropleiding verpleegkundige gehad hebben toch? neem aan dat een ziekenhuis niet zegt tegen mij van kom bij ons de volledige opleiding maar doen...
Hou er ook rekening meer dat er niet veel banen zijn op deze afdeling (zijn natuurlijk maar een paar nicu's in Nederland), dat ze erg populair zijn en dat er dus ook niet heel veel opleidingsplekken zijn! Natuurlijk is het goed om een doel voor ogen te hebben, maar wanneer je alleen op deze afdeling focust en je vervolgens jarenlang tegen je zin op een andere afdeling werkt is dat natuurlijk ook niet leuk. Wel iets om in gedachten te houden voordat je begint. Vaak moet je tijdens je opleiding ook wel fulltime werken. Mijn man is gespecialiseerd verpleegkundige en mocht tijdens zijn specialisatie opleiding absoluut niet minder dan 36 uur werken.
ja dat is dan wel weer iets om te onthouden, want 36 uur werken gaat hier niet lukken.. pff lastig hoor..
Hoi Daantje!! Wat een lastige beslissing he! Als je het zo graag wilt zou ik er gewoon voor gaan meid! Kun je nadien onwijs trots op jezelf zijn dat het is gelukt en jij die mooie baan hebt. Mijn beste vriendin doet dit werk en heeft er zeer hard voor moeten studeren. Inmiddels is ze moeder van 2 kindjes en het is te combineren. Ze werkt geloof ik 80%. Als ik het zo hoor is het lichamelijk en geestelijk erg zwaar, maar het is ook heel dankbaar werk! Succes met je keuze!!!
dank je ellenore! Maar denk dat ze de opleiding gedaan heeft zonder de kids . Maar idd als je een droom hebt dan doe je er alles aan om het te laten slagen.
Momenteel ben ik me ook aan het verdiepen in het volgen van een opleiding tot verpleegkundige. Niet gericht naar neo maar het lijkt me best pittig!! Sowieso al maar zeker in combi met mn kleine.
siepie, vind het sowieso moeilijk hoor, omdat ik hier al zolang mee rondloop.. wil gewoon iets doen wat ik echt leuk vind.. en met kleine kindjes/baby's te werken lijkt me gewoon super! Heb ook gedacht aan kraamverzorgende maar lijkt me helemaal niet te combineren ivm oproepdienst..
Je kunt ook altijd nog verpleegkundige op verloskunde afdeling worden als je dat wat lijkt? Ontzettend leuk, maar dat is mijn ervaring Je hebt er de verpleegkundige opleiding voor nodig en daarna kan je je specialiseren tot obstetrie verpleegkundige. Overigens ga ik ook weer studeren, de verloskundige opleiding en ben ook mama. Weet dat het echt bikkelen word, maar wil het al zo lang en het gevoel gaat niet weg voor ik het in iedergeval geprobeerd heb en hoop het met succes af te ronden!