De juf vertrouw ik ook volledig en staat er precies in zoals wij. Neigt naar doorgaan, maar niet overtuigd, wel in dat hij het kan, maar de uitdaging wordt voor hem om met het sociale aspect om te gaan. De vraag is of dat over een jaar anders is en dat betwijfelen ook de andere juffen die hem kennen. Fijn om alle verhalen zo te lezen.
Het ligt ook aan school, hoe zij met herfstkleuters omgaan. Mijn kinderen zaten op een school waarbij kleuters die voor 1 januari jarig zijn gewoon doorgaan, tenzij ze echt totaal niet meekomen. De overgang tussen groep 2 en 3 was ook wat kleiner en geleidelijker en daarnaast viel je daar als jonge kleuter niet op. Mijn kinderen zijn van juli en augustus en dus niet eens jonge kleuters, maar op hun volgende school opeens wel. Daar bleek elk mild twijfelgeval vanaf augustus ofzo al een jaar over te hebben gedaan. In de bovenbouw zat het daar vol puberende, verveelde kinderen. Mijn dochter is een introvert meisje, maar die heeft wel haar op haar tanden gekregen hoor. Ze zit nu in de brugklas en haantje de voorste zal ze nooit worden, maar ze is assertief, sociaal enz. Het gaat daar prima. Kleuters ontwikkelen zich sprongsgewijs, dus er valt nu ook nog niet heel veel over te zeggen hoe het over een half jaar is.
Zoals bij ons dus inderdaad. Wij hebben gewoon strijd gehad om dochter van 13 september door te krijgen zonder ook maar 1 aanwijzing vanuit school waarom het niet zou moeten lukken. Ze is dan ook de jongste van haar klas. Bizar vind ik dat en tot betere prestaties lijdt het niet volgens mij. Dochter is de hoogst scorende leerling (en nee, dat is niet eens zo hoog). Bijzonder zwakke klas én dus ook nog eens allemaal ouder.
Bij ons gaan de okt-nov-dec kinderen na een kort jaar gr 1 door naar 2. In 2 wordt dan bekeken per kind of ze naar 3 door gaan. Enkele uitzonderingen zijn er ook met bijv hele slimme kinderen van januari die ook kort kleuteren. Onze oudste is van eind dec en heeft lang gekleuterd. Absoluut voor hem de beste keus! Hij zou zich anders hebben laten ondersneeuwen waarschijnlijk doorde oudere kinderen. Nu is hij bij de oudste kinderen van de klas en gaat het echt super. En zijn vriendjes uit okt en dec hebben ook lang gekleuterd en de andere vriendjes die jonger waren deden nog een keer gr 1 en daarna gr 2. Ze konden toen dus met zijn allen tegelijk door naar 3.
Hier ook een combi klas, ze kijken per kind hoe het gaat. Nu zitten kinderen van net 6 jaar in de klas. Daar gaan ze ook gr 3 dingen mee doen omdat ze hier weinig groep 3 klassen hebben.
Ik begrijp wel dat het lastig kan zijn! Ik zou vooral naar het kind kijken en beslissen wat voor hem op dit moment het beste is. Als je toch voor nog 1 jaar groep twee kiest, spreek dan goed af hoe ze hem cognitief gaan uitdagen. Ik heb nu bij mijn oudste gezien wat het met het kind doet om cognitief dood te bloeien.
Wij hebben onze dochter van december een jaar langer laten kleuteren voor haar soc/emotionele ontwikkeling. En daar zijn we heel erg blij mee. Ze kan erg goed meekomen in de klas, en heeft met sommige vakken wat extra uitdaging. En ze staat veel sterker in haar schoenen. als er twijfel op dat vlak is, zou ik hem zeker langer laten kleuteren. Die vriendjes komen echt wel goed, was hier ook. Ik zou het zieliger vinden als jij straks in groep 3 keihard moet werken omdat hij niet mee kan komen en hij wellicht dan alsnog een jaar over moet doen.
Onze zoon is van 30-9. Hij is in april vorig jaar in groep 1 over gegaan naar een cluster twee school. Omdat hij niet alle stof gekregen had die ze wel heel belangrijk vinden wilden ze graag dat hij nog een jaar groep 1 deed. Ondanks de aantekening dat hij het beste kon praten uit de klas icm prima taalbegrip. Zolang hij 'nieuwe' dingen leerden vond hij het leuk. Tot dat ze nu op ongeveer het zelfde punt als vorig jaar aan beland zijn. Hij verveeld zijn eigen ter pletter wil leren schrijven en lezen. Kan makkelijke sommetjes maken. Hoop dus dat hij volgend jaar gewoon naar twee kan gaan. Ze hebben nu wel een soort +groepje gemaakt die elke week apart oefeningen en begrippen leren die de rest nog niet kan. Dat is wel heel erg fijn.
Hier een zoon van oktober. Alle najaarskinderen zitten in groep 2. Er zijn nog 3 kids in november en december jarig (en er zijn er 4 in september jarig dus echt een jonge groep 2 want 14 groep 2 kids waarvan 1 zittenblijver) We hebben in maart 10 minuut gesprek dus dan horen we meer. Sociaal zou groep 3 het beste zijn, met zijn vriendjes mee (met de kindjes van groep 1 heeft hij niks, veelal meisjes en stuk jonger qua gedrag). Cognitief kan hij het denk ik wel, alleen wel snel verlegen en soms wat faalangstig. Dus ben benieuwd wat de juf erover gaat zeggen. Vindt het erg spannend maar denk dat zoon bij nog een keer groep 2 ongelukkig gaat zijn.
Mijn oudste is het enige najaarskindje wat afgelopen jaar naar groep 3 gegaan is. Er is niet ter sprake gekomen om haar nog een jaar te laten kleuteren. Niet vanuit de juffen en niet vanuit ons. Dit omdat ze cognitief aardig voorloopt, ze sociaal-emotioneel meer dan prima meekomt en ze ook niet opvalt als jongste. Ze is de grootste uit de klas Ik heb eigenlijk geen idee welke grens de school hanteert, wel weet ik dat de meeste najaarskindjes op verzoek van de ouders nog een keer klauteren. Ik zou echt naar het kind kijken. Mijn oudste zou doodongelukkig zijn geworden ook nog een keer te moeten kleuteren. Vorig jaar in groep 2 deed ze al mee in het plusgroepje, na de voorjaarsvakantie zal ze waarschijnlijk weer mee doen.
Hier eentje van januari (net 5 geworden) en mag na de zomer van groep 1 naar 3. Scoorde op zijn rapport ook alles boven niveau. Wij kiezen ervoor om hem nog groep 2 te laten doen. Hij is nog zo speels en zie hem over een half jaar echt nog niet in groep 3 zitten.
Onze zoon is van eind september. Hij is nu de jongste van groep 2. het beleid van school is om per individu te kijken of een kindje door kan naar de volgende groep, ze hebben niet de vaste regel tot een bepaalde maand. Met het gesprek in november gaf de juf aan dat hij een dromer is, dat ie met de uitleg van opdrachten ed lekker om zich heen zit te kijken en de aandacht niet zo lang kan vasthouden. Dus dat dat hun wel een beetje twijfels gaf. Ik vraag me alleen af of dat niet ook een stukje karakter is, het dromerige. Dit heeft ie thuis ook wel, terwijl hij aan de andere kant heel erg geïnteresseerd is in alles wat met lezen en letters te maken heeft, heel veel van de natuur en dieren weet. Ik ben bang dat als hij groep 2 nog een keer moet doen, hij zich gaat vervelen. Over 2 weken hebben we weer een gesprek, ik ben benieuwd wat de juf dan zegt.
Op onze school is het ook, tot en met dec ga je naar groep 2. Of ze moeten ernstig twijfelen en dan blijf je nog in Gr 1. Maar andersom is het ook zo, onze zoon is juist versneld. Die zit nu met 5 jaar in groep 3. Kijken naar je kind en school heeft vast een goed beeld, daarnaast zijn er ook nog steeds veel scholen die cito's afnemen en volgens mij hebben ze dat afgelopen weken gedaan. Als ik je verhaal lees dan zie ik eigenlijk dat hij klaar is om door te gaan. Dat hij geen kind is dat voorop loopt zal niet snel veranderen. In de groep van mijn zoon zitten ook een paar kinderen die timide zijn. Die vermaken zich uitstekend in de klas. Kinderen weten dat ook van elkaar. Laatst had zoon voetbal plaatjes meegenomen om uit te delen aan wat kinderen in de klas. 1 van de kinderen zei geen dankjewel. Toen zei onze zoon maar die is heel erg verlegen en zegt niet zoveel. Terwijl hij dat van andere wel verwacht.
Hier zei de juf:,, ik zie je dochter niet nog een jaar kleuteren. Ik heb geen twijfels!” Dus zo gezegd en gedaan. Maar..... wat heb ik een spijt gehad!!! Ze miste het vele spelen en kon het werktempo niet goed bijhouden. Pas vanaf januari ging het iets beter, maar steeds met haar hakken over de sloot. Nu in groep 4 en ze pakt telkens de leerstof net iets later op dan de andere kinderen. De juf van nu zegt dat niet iedereen een A-student kan zijn, dus het hoeft natuurlijk niet te liggen aan dat ze een vroege leerling is. Maar toevallig alle herfstkinderen hadden moeite in de klas. Dus ik zou goed kijken naar je kind: hoe speels is hij? Is de interesse in cijfers en letters al flink aanwezig (bij mijn dochter niet)? Ik zou niet kijken naar eventuele vriendjes, want ze maken toch telkens nieuwe vriendjes, maar ik snap je gevoel daarin wel hoor. Succes, het is een moeilijke keuze waarvan je helaas achteraf pas kan zien of je keuze goed was. Ik ken ook succesverhalen van herfstkinderen.
Fijn om alle overwegingen te lezen, al is het voor meer niet overduidelijk zie ik. Voorafgaand aan de basisschool zei ik altijd dat mijn zoontje vast bijna 3 jaar gaat kleuteren, omdat mijn man en ik zelf niet de meest zekere personen zijn. Hij verbaasd mij in positieve zin in hoe makkelijk hij mee gaat, ahv resultaten ben ik gaan twijfelen. Hij is zelf wel klaar tussen de kleuters, ook al is hij nog geen 6. Minder spelen vind hij niet erg, hij wil juist leren. Hij heeft heel veel interesse in cijfers en letters. Hij wil altijd dat we sommetjes opnoemen die hij dan wil uitrekenen en hij wil iedere avond woordjes lezen. De juf zei ook dat ze een apart programma zal maken, wat geen probleem is. Maar hij kan ook nog in tranen zijn als de ochtend anders begint dan normaal, dan wil hij dat ik niet weg ga... ik vind het echt lastig! Ik vind het ook zonde als er niet uit komt wat erin zit omdat hij teveel op zijn tenen moet lopen. Mijn man is overigens team doorgaan.
Een van de redenen waarom mijn oudste een jaar langer "moest" kleuteren van de onderwijzers, was zijn onzekerheid, maar vergis je niet, dat zit ook in het karakter en dat los je niet op met 1 jaar extra kleuteren, denk dat het voor hem zelfs in zijn nadeel heeft gewerkt. Moest opeens weer hetzelfde doen als het jaar ervoor etc. Hij zit nu in groep 8 en is nog onzeker, nergens voor nodig, want hij doet het overal goed, maar aard van het beestje.
Dat hebben de andere juffen ook gezegd. Ze denken niet dat een jaar langer kleuteren dat oplost, maar dat het in hem zit, wat hem aan de ene kant een prachtig persoon maakt, maar wat hem wel eens tegen werkt.
Nou in principe maakt de school die keuze hoor. Ik zou vooral afgaan op het advies van de leerkrachten, tenzij je het er écht niet mee eens bent. Er is geen standaardregel voor het wel of niet laten doorstromen van herfstkinderen. Dat verschilt zó per kind.
Is het beleid dan niet "doorstromen tenzij "? Niet doorstromen puur op basis van leeftijd lijkt me niet gewenst.