Slaap en voedingschema baby 5 maanden, hoe doen jullie het?

Discussie in 'Baby en dreumes' gestart door Nonamenononsense, 7 okt 2019.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
 1. Kristel86

  Kristel86 VIP lid

  4 feb 2008
  8.631
  849
  113
  Vrouw
  @Gwenvd Sorry, ik bedoelde het ook niet 100% naar jou gericht, maar zag jouw reactie als aanleiding om er iets meer over te zeggen.
  In mijn beleving is er gewoon (nog steeds) veel te weinig bekend over baby's als zijnde échte mensjes; geen levende hoopjes vlees die fysiek functioneren en pas later geestelijk ontwikkelen, o.i.d., maar als een puur mensje, net zo bewust, gevoelig, nieuwsgierig, behoeftig, etc. als jij en ik.
  Zo geloof ik dat een kindje ook met andere signalen aangeeft dat het niet lekker in zijn vel zit; sommige kindjes hoor je nooit, maar kunnen alsnog in stilte lijden...
  Deze kindjes uiten dit bijvoorbeeld door middel van slecht slapen, slecht eten ("moeilijke eters"), in hun eigen schulp kruipen, verlatingsangst, nachtmerries, etc. Noem maar op...

  In jullie geval, wanneer het alleen met periodes is, kan het inderdaad "gewoon" een sprong zijn; hierin zie je dezelfde dingen als onrust, slecht slapen/eten/drinken, etc.
  En ook dán kan het heel lastig zijn om exact te ontcijferen wat je kindje nodig heeft, maar dát hij iets nodig heeft is duidelijk :)
   
 2. Typicalme

  Typicalme Fanatiek lid

  11 dec 2014
  1.030
  319
  83
  Vrouw
  Hier weer een hele goede nacht! Net even wakker voor de eerste nachtvoeding van deze nacht en nu slaapt ze weer lekker (ik dadelijk ook ;)). Gisteren iets onrustiger maar toen hebben we haar gewoon bij ons in bed gelegd en dat hielp.
  Al met al zit er dus duidelijk een stijgende lijn in. (Sprong is ook over..)

  @Nonamenononsense hoe gaat het bij jou?
   
 3. Kristel86

  Kristel86 VIP lid

  4 feb 2008
  8.631
  849
  113
  Vrouw
  @Typicalme Lekker verder geslapen weer na de voeding? :)
  Zo fijn als je weer vooruitgang ziet he?!


  Hier weer een geweldige avond/nacht! Baby is rond 20.00 gaan slapen, rond 0.00 droomvoeding en daarna werden we om 7.30 uur gewekt door een vrolijk ventje; heerlijk!
   
  Typicalme vindt dit leuk.
 4. Gwenvd

  Gwenvd Bekend lid

  3 dec 2017
  684
  548
  93
  Vrouw
  Wat een goede berichten! Hier ook een aardige nacht! 0.00 uur kwam hij voor een voeding, afgelopen week begon hij daarna dan na 2 uur al weer te rotzooien maar nu pas 05.45! En daarna nog een uurtje geslapen.
   
 5. Kristel86

  Kristel86 VIP lid

  4 feb 2008
  8.631
  849
  113
  Vrouw
  @Gwenvd Dat ziet er goed uit! Heb je zelf ook weer wat beter kunnen slapen? :)


  Hier is de dag echt verbazingwekkend goed verlopen!
  Vanochtend moesten wij weg (2x 45 min rijden) en het was dus hopen dat baby in de auto zou slapen - iets wat tot nu toe pas 1x voorgekomen is; toen we na de geboorte uit het ziekenhuis ontslagen werden...
  Alsof er een wonder was geschied; op de heenweg is hij zonder gemopper na 10 min. in slaap gevallen en op de terugweg al na 5!
  Bij thuiskomst wakker, maar vrij snel weer naar bed en daar heeft hij nog 2 uur verder geslapen.
  En alsof dat allemaal nog niet genoeg was...
  Wandelen met de kinderwagen heeft hij ook nooit leuk gevonden, dus de keren dat we dat tot nu toe gedaan hebben zijn op 1 hand te tellen ;) (Tot nu toe vooral de draagdoek gebruikt)
  Maar doordat hij nu zo tevreden is heb ik het einde van de middag weer eens geprobeerd met het idee: "Misschien lukt het nu wel? Al is het maar 10 minuten?"
  Nou, na ongeveer 10 min. begon hij echt te mopperen en stond ik op het punt om weer naar huis te gaan, maar dit gemopper was binnen 2 minuten over dus ik ben "heel moedig" doorgelopen. Nog geen 5 minuten later sliep hij en uiteindelijk is het een wandeling van bijna een uur geworden! Bij thuiskomst werd hij heerlijk vrolijk wakker en konden wij, dankzij de slow cooker, meteen aan tafel mét een gezellige baby!

  Kan iemand me even knijpen? :D
   
  Nonamenononsense en Typicalme vinden dit leuk.
 6. Gwenvd

  Gwenvd Bekend lid

  3 dec 2017
  684
  548
  93
  Vrouw
  Hoe gaat het bij jullie nu met de nieuwe tijd? Hier ligt alles overhoop.

  Vannacht om 1 uur, half 5 en daarna kon hij moeilijk slapen. Tegen de tijd dat hij sliep kon ik niet meer slapen.

  Overdag weer veel hazenslaapjes, we zitten nu weer op 6 soks 7 flessen. We geven soms een klein flesje om weer een beetje te sturen naar vaste tijden.

  Overdag is hij overigens het zonnetje en heel lief. Maar het slaapgebrek breekt wel een beetje op.
   
 7. Nonamenononsense

  Nonamenononsense Bekend lid

  16 mrt 2018
  746
  209
  43
  Vrouw
  Dit klinkt goed zeg!
   
 8. Nonamenononsense

  Nonamenononsense Bekend lid

  16 mrt 2018
  746
  209
  43
  Vrouw
  Hier gaat het een beetje half half. Overdag is het zo'n spetter, lachen, blij, relaxt, spelen, draaien etc. Ik heb gisteren voor het eerst een broodkorstje gegeven, nou dat beviel! Hij wilt nu absoluut niet meer zonder eten aan tafel zitten, nee hij moet in zijn eigen stoel met een stukje brood. Anders grommen tot ik er gek van wordt. Kleine schurk!
  Morgen is hij 5.5 maand, gaat hard maar dat vind ik niet erg. Deze tijd ervaar ik nog steeds als erg pittig, en als ik de spiegel kijk schrik ik.

  Diepe groeven en lijnen in mijn gezicht, heel erg bleek en zwarte kringen. Want de nachten zijn en blijven slecht. De slechtste nachten zijn gerust elk half uur, zo niet vaker, eruit. De betere nachten zijn een nachtvoeding en 3 keer eruit, en half 6 wakker sinds gisteren want die #@/@# klok is terug gegaan.

  Ik sta dus snachts echt te wankelen op mijn benen, overdag geniet ik gelukkig wel van de mannetjes.

  Ik heb ondertussen al heel wat variaties voorbij laten komen qua slapen, maar beter gaat de nacht niet. Bij de go sliep hij op een dag 1.5 uur, dat was geen succes. Een keer thuis 5,5 uur! Ook geen succes. En alles er tussen in.

  Ik laat hem nu, afhankelijk van het start tijdstip vd dag, slapen van
  9.00 tot 10.30
  12.30 tot 14.30
  En poging tot, 16.00 tot 17.00.maar dit dutje slaat hij de afgelopen dagen gewoon over en is dat totally vermoeid en over de zeik.
  De 2 dutjes die super goed gaan, moet ik hem wakker maken. Maar ook niet altijd, dus ik probeer een beetje een lijn er in te houden op de dag en geen dutjes meer na 17.00
  (schijnt beter te zijn voor de nacht)

  Ik heb wel afgelopen week contact gehad met een coach, alle formulieren etc ingevuld en nu wacht ik op ons eigen plan.
  Ik ben vreselijk benieuwd, want eerlijk... Ik zie nog steeds niet waar het fout gaat.
  Overdag zou hij, als hij 7 uur op staat en zijn namiddag dutje doet rond de 4 uur, 4,5 uur slapen. Wat volgens mij vrij normaal is.
  Zijn wakkertijd is rond 1.5 a 2 uur, wat ook vrij normaal is..
  Dus ik ben echt heel erg benieuwd! Hou jullie op de hoogte.


  Hij drinkt trouwens wel heel rot de laatste dagen. Snel afgeleid, fles weg duwen, terug trekken, veel terug geven, beetjes laten staan etc.
   
 9. Gwenvd

  Gwenvd Bekend lid

  3 dec 2017
  684
  548
  93
  Vrouw
  Hoe gaat t nu?
   
 10. Nonamenononsense

  Nonamenononsense Bekend lid

  16 mrt 2018
  746
  209
  43
  Vrouw
  Ah zie dit nu pas! Overdag top, snachts belabberd. Om te janken. Elk half uur is nog weinig...
  Laatst riep mijn oudste, hou nou ooooooooop met huilen, ik kan niet slapen door jou!

  Vond ik echt vreselijk....slaapcoach heeft niet geholpen. De tijd niet, vaste voeding niet. Ik weet het niet meer.
   
 11. Flamingooo

  Flamingooo Niet meer actief

  Zijn er medisch al dingen uitgesloten? Is er bv. naar zijn oortjes gekeken?
   
 12. Nonamenononsense

  Nonamenononsense Bekend lid

  16 mrt 2018
  746
  209
  43
  Vrouw
  Ja! Vorige week oortjes laten kijken longen laten luisteren. En er is een fysio aan huis geweest om te kijken of er fysiek misschien iets was. Nee dus, gelukkig.

  Het lijkt vooral gedrag te zijn, want hij kan het wel. 2 weken geleden sliep hij ineens spontaan 3 nachten door tot half 7.bizar!
  De nachtvoeding is er dus wel af, maar de onrust is weer terug. Nou zeg ik wel onrust maar eigenlijk is het gewoon speentje geven.

  Hij slaapt niet diep genoeg dnek ik, want die 3 nachten sliep hij zonder speen maar werd hij niet wakker. Nu begint hij dus met jengelen, ik geef een speen en stil.
  Vannacht rond 4en begon hij ineens te huilen, denk dat hij zelf ook moe was. Kon geen reden vinden, geen honger, geen vuile luier, temp etc. Speen gegeven en paar minuutjes laten huilen. (het wad meer schreeuwen ook) daarna ging zijn vader er heen, en toen sliep hij spontaan tot half 8.

  Ik ben er dus niet op tegen hem kort even te laten huilen, alleen hij jengelt om een speen en als hij die krijgt slaapt hij een half uur tot uurtje verder. Maakt niet uit of ik hem dan eerst 20 minuten laat jengelen.
   
 13. Kristel86

  Kristel86 VIP lid

  4 feb 2008
  8.631
  849
  113
  Vrouw
  Ach jee, wat een ontzettende dramanachten... Het lijkt wel steeds erger te worden i.p.v. beter? (Of is dat gewoon mijn beperkte perspectief n.a.v. de berichten?)
  Wat deed jouw man eigenlijk toen hij naar hem toe is gegaan vannacht/vanochtend?
  Als hij niets anders deed dan jij, dan zou ik zeggen: Laat hem de komende tijd alsjeblieft de nachten doen. Blijkbaar accepteert baby dan toch beter van hem hoe en wat dan van jou...
  Hiermee bedoel ik helemaal niets verkeerds overigens; jij doet écht niets fout!
  Maar soms helpt het, als het inderdaad puur gewenning/gedrag is, om iemand anders het te laten doen.
  Dit zie je ook wel eens bij oudere kindjes (1+ jaar) die borstvoeding krijgen en 's nachts soms nog wel 10x willen drinken. Mama komt er niet onderuit, want "hey, daar is de melk, give it to me!", maar papa kan dit soort situaties vaak heel goed handelen, omdat baby weet dat papa geen melk heeft. Ik heb vaker gezien/meegemaakt dat een dergelijk patroon - vaak wakker 's nachts, dus niet per sé het bv-voorbeeld - binnen 2-3 weken doorbroken kan worden door papa (of iemand anders) het volledig over te laten nemen.

  Voor wat betreft de oortjes (en vaak ook amandelen); ik heb er zelf geen ervaring mee (alleen de tweede heeft ooit 1x oorontsteking gehad toen ze 3 was), maar ik heb wel al heel vaak gehoord dat het bij baby's nogal lastig te ontdekken kan zijn en ze dus vaak pas veel later, bij een goede KNO arts, erachter komen dat hun kindje er tóch al heel lang last van heeft gehad...
  Wellicht dus toch iets om in ieder geval even in gedachten te houden, mocht het aan blijven houden met deze nachten?

  Verder hoop ik vooral dat jullie allemaal eindelijk snel jullie rust mogen vinden!
  En denk ook écht aan jezelf he! Neem bewust tijd voor jezelf, elke dag. Het verandert de situatie niet, maar het helpt wel om er beter mee te dealen, zolang als het moet.
   
 14. Nonamenononsense

  Nonamenononsense Bekend lid

  16 mrt 2018
  746
  209
  43
  Vrouw

  Bedankt voor je berichtje! Eigenlijk is het redelijk gelijk genleven, geloof ik. Alhoewel, als je er zo dicht op zit zie je het ook niet meer goed. Goede nachten waren 1 nachtvoeding en een half uurtje wakker ba de voeding. Slechte nachten zijn zoals afgelopen nacht, elk half uur een speen geven.

  Ik was bij de huisarts en hij zei dat zolang hij geen koorts heft, ze toch niks aan oorontstekingen doen bij deze leeftijd.

  Mijn man heeft ook een speen gegeven en direct weer weg, wij maken er geen feest van snachts haha
  Maar ik had idd bedacht dat hij maar vaker moet gaan :)
   
 15. Gwenvd

  Gwenvd Bekend lid

  3 dec 2017
  684
  548
  93
  Vrouw
  Wat is het toch slopend :(

  wbt de oorontsteking, ik laat het bij twijfel altijd checken. Ook al doen ze niks, het wordt geregistreerd en mocht hij er dan last van houden krijgt hij buisjes. Bij de oudste was dit de oplossing.

  hier is het ook drama, vannacht alleen maar krijsen. We hebben straks afspraak bij de huisarts. Ik wil verder onderzoek naar evt allergieën of wat dan ook. Sinds we rommelen met vaste voeding is het slapen weer drama en slaapt hij alleen maar bij mij goed. Kind is oververmoeid.
   
 16. Nonamenononsense

  Nonamenononsense Bekend lid

  16 mrt 2018
  746
  209
  43
  Vrouw
  Jeetje bij jou blijft het ook spoken... Vreselijk!hier valt de vaste voeding goed, hij zit binnen 2 weken tijd op een bijna volledig menu. Heb hem volledig gevolgd want dat was npg best een "ding". Ik wilde namelijk rapley doen, dat was mij bij mijn eerste zoon zo goed bevallen. Deze man vond dat echter geen strak plan, gillen aan tafel omdat het pakken niet lukte en met mond open naar mij toe leunen zo van, geef eten! Dus nu geef ik een zo vaak mogelijk zelf gemaakt prakje, anders potje 15 maande (vanwege de textuur) en dan mag hij zelf nog rommelen met losse groente, fruit, brood etc.
  Beetje half rapley, half voeren. En dat gaat goed, hij is tevree en eet als een beer. Ik doe wel (omdat ik lui ben) alles volgens de rapley richtlijn, dus hij eet al alles en zo veel mogelijk met de pot mee. Maar dan grof geprakt, geen fijne puree.
   
 17. Kristel86

  Kristel86 VIP lid

  4 feb 2008
  8.631
  849
  113
  Vrouw
  @Gwenvd Bij jullie ook nog steeds dus... Jeetje... :(
  Hopelijk kan de huisarts iets betekenen voor jullie!

  Voor wat betreft allergieën, hier kun je helaas niet zoveel mee qua onderzoeken. Een bloedtest is namelijk niet betrouwbaar op deze leeftijd (kan vals positief, maar ook vals negatief uitkomen, dus dan weet je uiteindelijk nog niets).
  Het enige dat je kan doen om erachter te komen is elimineren en provoceren.
  Als je nu geen flauw idee hebt aan welke voeding(soort) het kan liggen, dan is de enige optie om terug naar de basis te gaan en 1 soort tegelijk te introduceren, minimaal 3 dagen achter elkaar. Laat bekende allergenen even zitten voor nu, zoals banaan, citrusvruchten, peulvruchten, etc. (Even op internet kijken, er zijn handige lijstjes voor te vinden.)
  Bij het vermoeden van allergieën is het in ieder geval beter om met groenten te beginnen; fruit geeft vaker allergische reacties namelijk. (Onze oudste heeft bijv. een hele tijd op peer gereageerd)
  Dus bijvoorbeeld: Dag 1-3 wortel, gaat dit goed? Geef het nog een paar dagen om het zeker te weten en dan kun je na een week over op het volgende.
  Gaat het niet goed? ((meer) onrust en/of buikklachten en/of huidklachten) Stoppen en wachten tot het weer beter gaat voordat je iets anders introduceert.

  Dit is in ieder geval de manier waarop ik het altijd heb gedaan en weer zal gaan doen. (Alle drie de kinderen hadden/hebben meerdere voedselallergieën. De oudste twee zijn er, op gluten na (net zoals ik), overheen gegroeid met 2-3 jaar, dus ik heb goede hoop dat dat bij ons zoontje ook zo zal gaan.)
  Ons zoontje krijgt nog geen hapjes overigens; wij gaan pas rond 7 maanden voorzichtig beginnen ermee. (In overleg met kinderarts en diëtist; dit i.v.m. de vele darmklachten die hij tot 4+ maanden gehad heeft. Zijn darmen hebben echt rust nodig voorlopig.)
   
  Nonamenononsense vindt dit leuk.
 18. Kristel86

  Kristel86 VIP lid

  4 feb 2008
  8.631
  849
  113
  Vrouw
  Hier gaat het overigens met ons zoontje eindelijk een stuk beter sinds we zijn eigen refluxmedicatie weer hebben en bij de homeopaat geweest zijn voor de algehele onrust (niet gek ook, ventje heeft ook 5+ maanden stress gehad)
  We kunnen sindsdien dan ook pas zeggen dat we hem nu écht leren kennen; tot die tijd was het vooral overleven en damage control, zeg maar. (Het is alsof we nu de kraamtijd pas gaan ervaren; lastig uit te leggen...)
  Hij is ondertussen wel enorm verkouden geweest, dus slapen ging na een paar dagen alweer mega slecht, maar hiervan weet ik tenminste dat het binnen een bepaalde tijd écht voorbij is ;) Dat geeft toch een ander vooruitzicht.
  Sinds het weekend gaat slapen in elk geval weer redelijk - nog wel een aantal keer eruit voor de speen - maar dat is het.
  Mijn man doet overigens al enkele weken de nachten, zodat ik wat beter aan slapen toe kom. Ik slaap ontzettend slecht namelijk, nog steeds. Mijn man ligt en is vertrokken; ook na al 6x eruit geweest te zijn.
  (Nu gaat het met mij sowieso niet goed op het moment, maar da's een ander verhaal ;) Iets met een burn out die er pas uitkomt nu alle ergste stress achter de rug is. Als in; ik besef nu pas volledig welke impact het allemaal op mij en de rest van het gezin heeft (gehad). Ik zag het eerder wel, maar nu ik weer rust in mijn hoofd heb en er dus over na kan denken komt het pas écht (hard) aan...)
   

Deel Deze Pagina