Zwanger worden

Innestelingsbloeding

Innestelingsbloeding
Innestelingsbloeding
Als je zwanger wilt worden, breekt er een spannende tijd aan. Wanneer je dan voor je menstruatieperiode al wat bloed verliest, kan de moed je in de schoenen zakken. Toch hoeft dit niet te betekenen dat je niet zwanger bent. Zeker wanneer er sprake is van een lichte bloeding. Het kan dan gaan om een zogenaamde innestelingsbloeding.

Het belangrijkste moment waarop je zwanger kunt worden, is je eisprong. Door in deze periode veel te vrijen, probeer je de kans op een zwangerschap zo groot mogelijk te maken. Als één van de zaadcellen jouw eitje binnendringt, is de bevruchting een feit. Op dat moment bevindt de eicel zich echter nog in de eileider. Voordat het bevruchte eitje zich in de baarmoeder verder kan ontwikkelen, heeft het nog een flinke reis voor de boeg. Deze reis door de eileider naar de baarmoeder, duurt ongeveer vijf tot zeven dagen. Wanneer het bevruchte eitje in de baarmoeder arriveert, kan het zich gaan innestelen. Dit gebeurt ongeveer een week voordat je ongesteld moet worden. Verloopt dit proces niet goed, dan sterft het eitje af en volgt een normale menstruatie.

Innestelingsbloeding

Bij die zogenaamde innesteling kan de baarmoederwand licht beschadigd raken. De baarmoederwand zit vol met kleine bloedvaatjes, die makkelijk kapot kunnen springen tijdens de innesteling. Dit zorgt ervoor dat er een beetje bloed vrijkomt. Het bloedverlies dat daarmee gepaard gaat, noemen we een innestelingsbloeding. Deze bloeding is te vergelijken met een lichte ongesteldheid.

Verschil menstruatie en innestelingsbloeding

Een innestelingsbloeding is moeilijk te onderscheiden van een normale menstruatie. Toch zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten. Zo is een innestelingsbloeding vaak kort, en niet zo hevig. De bloeding duurt in de regel één tot drie dagen. Sommige vrouwen verliezen zo weinig bloed, dat ze het zelfs niet eens merken.

Daarnaast heeft de innestelingsbloeding vaak plaats voordat je ongesteld moet worden. Het bloed is vaak oud bloed, en dus bruin van kleur. Soms kan het ook wat rood zijn. Ook kun je alert zijn op vroege zwangerschapsverschijnselen, zoals pijnlijke borsten of vermoeidheid. Innestelingsbloed kan in principe geen kwaad en hoort bij het proces van de bevruchting en innesteling van een eicel. Wanneer je last hebt van bruinig bloedverlies, heeft het geen zin om al een zwangerschapstest te doen. Er is altijd een kans dat je menstruatie toch doorbreekt en het is zonde geld te besteden aan een test die je voor niets doet.

Zwanger zonder bloedverlies

Niet iedereen heeft last van een innestelingsbloeding. Het kan dus ook dat je zwanger bent, zonder dat je last hebt van bloedverlies. Wacht rustig het moment af dat je ongesteld zou moeten worden. Vanaf die dag kun je een zwangerschapstest doen, die al je onzekerheid uit de wereld helpt.