Er zijn vrouwen die bewust bevallen zonder verloskundige, kraamhulp of pijnstilling. In Nederland noemen we dit ook wel een uc-bevalling, oftewel een unassisted childbirth of freebirth. Een bekende voorstander van bevallen zonder verloskundige is Laura Shanley. Deze mama baarde vijf kinderen zonder enige medische hulp of assistentie. Volgens haar is geboorte een natuurlijk proces, dat zich op een natuurlijke manier oplost. Daar hoeft in eerste instantie geen medische hulp aan te pas te komen. Pas wanneer er echt iets misgaat, kan het alarmnummer worden gebeld en kan er alsnog worden ingegrepen. Bevallen zonder verloskundige brengt, volgens voorstanders van freebirth, heel veel rust en voorkomt een hoop stress.
Nadelen freebirth
Toch zijn er ook veel tegenstanders van freebirth. Zo dragen artsen en verloskundigen aan dat het toch echt veiliger is om de hulp van de verloskundige in te schakelen. Hiermee voorkom je dat je er te laat achter komt dat je kindje bijvoorbeeld een groeiachterstand heeft opgelopen of dat je zelf iets mankeert tijdens de zwangerschap. Op die manier kun je tijdig ingrijpen en wordt een hoop leed voorkomen. Daarnaast speelt de verloskundige ook tijdens de bevalling een grote rol. Zo kan ze ingrijpen op het moment dat de bevalling te lang duurt, de navelstreng om het nekje zit, of dat de mama te veel bloed verliest. Hierdoor kan zowel de mama als het kindje groot gevaar lopen.
Controle baby
Omdat het belang van de controle van de baby en de mama vaak wel wordt ingezien, zijn er ook vrouwen die alleen de bevalling zonder verloskundige doen. Ze laten zich tijdens de zwangerschap wel gewoon controleren en weten van tevoren goed of het medisch verantwoord is om alleen te bevallen.
Bevallen zonder verloskundige
Wanneer je ervoor kiest om je wel bij de verloskundige te laten controleren tijdens je zwangerschap, maar wel op eigen houtje te bevallen, moet je vaak een verklaring ondertekenen. Hiermee verklaar je dat je op eigen kracht wilt bevallen zonder hulp van de verloskundige en dat je dat ook geheel op eigen risico doet. Om zonder verloskundige te bevallen is het wel belangrijk dat je volledig vertrouwen hebt in je eigen lichaam en kunnen. Je moet je lichaam goed kennen om te weten hoe het reageert in geval van pijn. In paniek raken is geen optie, je bent echt helemaal op jezelf aangewezen. Daarnaast is het belangrijk om alles goed op orde te hebben voor het moment dat het kindje geboren wordt. Zorg voor steriele doeken en een schaar om de navelstreng door te knippen. Lees je goed in over het verloop van de geboorte, zodat je vroegtijdig kunt signaleren als er iets mis dreigt te gaan.
Hoe gaat dat, zelf bevallen?
Als het hoofdje eenmaal geboren is, komt de rest meestal vanzelf. Als dat niet het geval is, zul je een handje moeten helpen. Dit kun je doen door het hoofdje zachtjes naar beneden te drukken en rustig te persen. Vaak wordt dan al snel het schoudertje geboren. Als je het schoudertje ziet verschijnen, beweeg je het kindje in de richting van je buik. Het lijfje komt er zo gemakkelijk uit. Vaak begint je kindje snel daarna te huilen. Gebeurt dit niet, dan is het belangrijk dat je hem of haar prikkelt. Dit kun je doen door je kindje een tikje op de billen te geven of het met een handdoek goed af te boenen. Let goed op de kleur van je kindje; roze betekent dat het genoeg zuurstof heeft gehad. Als het blauw is, moet het echt snel gaan ademen en rustig even bijkomen. Het kindje kan daarna lekker op je buik liggen. Je partner of jijzelf kan dan de navelstreng doorknippen met een steriele schaar. Als het goed is, wordt de placenta nu binnen een paar minuten geboren. Gebeurt dat niet, dan is het belangrijk om tijdig medische hulp in te schakelen.