Mama en gezin

Nieuwe gezinsauto kopen? Hier moet je op letten

Nieuwe gezinsauto kopen

Met een kleine op komst heb je waarschijnlijk behoefte aan meer ruimte. Niet alleen aan meer ruimte in de kast, maar misschien ook aan meer ruimte in de auto. Indien de trouwe boodschappenauto niet meer aan je eisen en wensen voldoet, wordt het misschien tijd voor een grotere gezinsauto. De zoektocht naar een geschikte gezinsauto kan echter een hele uitdaging zijn. Ga je voor een nieuwe of tweedehands auto? En hoe weet je dan of je een goede deal hebt gesloten? Waar moet je eigenlijk allemaal op letten bij de aanschaf van een nieuwe auto? Om je hierbij te helpen, vind je hier een aantal tips voor het kopen van een gezinsauto.

Houd je aan het budget

Het belangrijkste bij de aanschaf van een gezinsauto is het bepalen van je budget. Hoeveel geld wil je uitgeven aan een nieuwe auto? Het budget bestaat niet alleen uit de aanschafprijs van de auto, maar ook uit andere kosten zoals benzine, de autoverzekering, het onderhoud en de wegenbelasting. Neem al deze kosten dus mee in je berekening. Door een volledig budget voor jezelf vast te stellen, kun je doelgerichter op zoek gaan naar een nieuwe gezinsauto.

Waar moet de gezinsauto aan voldoen?

Wanneer je het budget hebt bepaald, is het belangrijk om je te bedenken aan welke eisen en wensen jouw nieuwe gezinsauto moet voldoen. Wat is jouw gezinssituatie? Ben je in verwachting van je eerste kindje of heb je al een groot gezin? Bij één kindje is een hatchback misschien al voldoende, maar bij een groot gezin moet je misschien op zoek gaan naar een stationwagen. Daarnaast doe je er ook goed aan om te kijken naar jouw woonsituatie. Wanneer je in de stad woont, stel je misschien andere eisen aan de nieuwe auto dan wanneer je in een dorp woont. Verder vind je het rijcomfort misschien belangrijk, afhankelijk van het aantal kilometers dat je dagelijks rijdt. Ook is het belangrijk om bij de aanschaf van een nieuwe auto rekening te houden met de toekomst. Heb je misschien nog een kinderwens, ga je verhuizen of wil je graag een puppy? Deze keuzes bepalen welke auto voor jou geschikt is.

Nieuw, tweedehands of lease?

Met het wensenlijstje op zak, kan de zoektocht naar een nieuwe auto bijna beginnen. De laatste vraag die je jezelf moet stellen, is of je een nieuwe, tweedehands of lease auto wilt aanschaffen. Alle drie de opties hebben voor- en nadelen. Een nieuwe auto heeft als voordeel dat je de auto helemaal naar wens kunt samenstellen, maar hierdoor wordt de auto ook duurder. Een tweedehands auto heeft als voordeel dat je geld bespaart en de auto minder snel in waarde daalt. Het nadeel is echter dat een tweedehands auto misschien niet altijd meer in een goede staat verkeert. Tot slot is het voordeel van een leaseauto dat je geen hoog bedrag nodig hebt voor de aanschaf van de auto en dat de verzekerings- en onderhoudskosten zijn inbegrepen. Het nadeel van een leaseauto is echter dat je aan een contract vastzit. Bepaal vooraf dus goed bij welke vorm van aankoop jij je het beste voelt.