Wat is een postnatale depressie?
Soms is het echter zo dat de huilbuien, gespannenheid en angsten langere tijd aanhouden. Als dat het geval is, spreken we ook wel van een postnatale depressie. Dit betekent letterlijk ‘depressie na de bevalling’. Soms kan het eventjes duren voordat de klachten zich manifesteren. Je bent bijvoorbeeld extra kwetsbaar voor depressie wanneer je stopt met borstvoeding, of weer gaat werken. Bij de meeste vrouwen ontstaat een postnatale depressie rond de vierde maand na de geboorte van je kindje. Maar ook als je een miskraam hebt gehad, kun je een depressie krijgen. Dit heeft vaak te maken met het rouwverwerkingsproces. Als je eenmaal een postnatale depressie hebt gehad, is de kans op herhaling groot. Meer dan de helft van de vrouwen met een depressie na de bevalling, krijgt hier na de bevalling van een volgend kindje opnieuw mee te maken.
Symptomen van een postnatale depressie
Ongeveer 10 tot 20 procent van de bevallen vrouwen krijgt te maken met een postpartum depressie. De symptomen van een depressie na een bevalling lijken erg op die van een gewone depressie. Je bent somber, angstig en prikkelbaar en je hebt last van huilbuien en slapeloosheid. Je kunt je hierover ontzettend schuldig voelen, omdat je niet optimaal kunt genieten van je kindje. Dit maakt je nog verdrietiger, waardoor je niet meer in staat bent normaal te functioneren.
Wat nu?
Allereerst is het belangrijk dat je je klachten serieus neemt. Praat erover met je partner of met iemand die je vertrouwt. Als je dat niet durft, kun je ook contact opnemen met bijvoorbeeld Korrelatie, zij bieden hulp en advies. Zorg daarnaast dat je genoeg tijd en rust neemt voor jezelf. Stel niet te hoge eisen aan jezelf. Accepteer dat iedereen fouten mag maken. Het kan ook zijn dat je er helemaal niet over wilt praten omdat je dat te moeilijk vindt. In dat geval kun je je gedachten misschien opschrijven. Wanneer je eraan toe bent, kun je dit op een later tijdstip laten lezen door een vriend of hulpverlener.
Hulp
Kom je er zelf echter niet uit, of verergeren de klachten? Zoek dan deskundige hulp. Huisartsen en psychologen hebben veel ervaring met deze klachten en kunnen je helpen om uit een depressie te komen. En bovenal; schaam je niet! Hoe erg de situatie nu ook lijkt, een postnatale depressie is goed behandelbaar. Trek daarom op tijd aan de bel. Daarmee bied je de beste zorg aan jezelf en aan je kindje.