Nieuws

Kinderen, zet je digitale skills veilig in

Kinderen, zet je digitale skills veilig in
Kinderen, zet je digitale skills veilig in
Minister Grapperhaus roept kinderen op om alert te blijven als ze online zijn. Dat deze oproep nodig blijft, blijkt uit het jaarlijkse Nationaal Cybersecurity Bewustzijnsonderzoek 2018 onder kinderen van 11 en 12 jaar in opdracht van Alert Online en de NCTV. Kinderen zijn onbewust kwetsbaar met hun online gedrag. Ze letten steeds minder op veiligheid van hun wifiverbinding, een op de drie gebruikt altijd hetzelfde wachtwoord en slechts een kwart van de kinderen verandert zijn wachtwoord regelmatig.

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid ging vandaag met kinderen uit groep 8 van basisschool Het Volle Leven uit Den Haag in gesprek over hun online kennis en vaardigheden in de Cyberdome op het Generation Discover Festival. Grapperhaus: “Kinderen zijn bijna altijd online, een smartphone is op deze leeftijd heel gewoon. Deze generatie groeit op in het digitale tijdperk, een groot deel van hun leven speelt zich af in de digitale wereld. Het is van groot belang dat kinderen zich al jong bewust zijn van de online risico’s en de juiste online vaardigheden gaan ontwikkelen. Zij zijn onze toekomstige cyberexperts!”

Kinderen online onbewust kwetsbaar: hetzelfde of helemaal geen wachtwoord

Drie op de tien kinderen zeggen zich weleens zorgen te maken over criminelen op internet. Uit het onderzoek van Alert Online blijkt dat kinderen online onbewust kwetsbaar blijven. Zo daalt het percentage kinderen dat let op de veiligheid van hun wifiverbinding en gebruiken vier op de tien kinderen openbare wifinetwerken waarvoor helemaal geen wachtwoord nodig is. Voor de toegang tot apps en social media gebruikt een op de drie kinderen altijd hetzelfde wachtwoord. Slechts een kwart van de kinderen verandert regelmatig zijn wachtwoord en maar een derde van de kinderen zegt voor iedere app een ander wachtwoord te gebruiken. Wie kwaad wil, heeft dus in veel gevallen in een keer toegang tot alle accounts.

Veel online vrijheid voor kinderen

Veel kinderen praten met hun ouders over cybersecurity: het is een gespreksonderwerp voor bijna een op de acht kinderen. Toch kijken lang niet alle ouders écht mee met wat hun kinderen allemaal online doen: een kwart van de kinderen met een smartphone geeft aan dat er nooit iemand meekijkt met hun smartphonegebruik. Ten aanzien van het gebruik van social media is dat voor veel kinderen ook nadrukkelijk geen wens: ongeveer een derde van de kinderen die social media gebruiken zou het erg vinden als hun ouders dit zouden controleren. Een kleine meerderheid van de kinderen geeft aan dat zij thuis alle websites kunnen bezoeken en er geen beperkingen zijn.

Praat met je kinderen over veilig online gedrag

“Kinderen denken misschien dat hun ouders weten wat zij online doen. En ouders lijken te denken dat hun kinderen niet snel gevaar lopen. Dit zijn ongewenste mispercepties. Er gebeurt veel buiten het zicht van ouders. Het is daarom belangrijk om je kinderen te wijzen op de risico’s, want cybercriminelen worden steeds slimmer. Deze risico’s zijn lastig waar te nemen voor volwassenen, laat staan voor kinderen. Door met elkaar te praten over internetveiligheid en online gedrag, zoals het veilig leren omgaan met wachtwoorden en wifi-netwerken, neem je al veel belangrijke risico’s weg”, aldus Erik Jan Koedijk, voorzitter van de Raad van Advies van Alert Online.

Tips voor ouders

Het verbeteren van het cybersecuritybewustzijn van Nederlanders staat centraal tijdens de Europese Cybersecurity Maand. Deze maand wordt door het initiatief Alert Online en vele andere partijen aangegrepen om aandacht te vragen voor veilig online gedrag. Daar horen kinderen natuurlijk bij. Ouders spelen een grote rol in de bewustwording van kinderen bij online cyber secure gedrag. Tips die ouders kunnen gebruiken om samen met kinderen de online veiligheid in huis te vergroten: https://www.alertonline.nl/tips/voor-ouders.