Zwangerschap

Bloeddruk tijdens de zwangerschap

Bloeddruk tijdens de zwangerschap
Bloeddruk tijdens de zwangerschap
Een zwangerschap verandert je lichaam. Het kleine kindje in je lichaam eist de nodige ruimte op, je hormoonproductie zal toenemen en ook je bloeddruk verandert. Ongemakkelijk, maar meestal ongevaarlijk. Als je bloeddruk tenminste niet té hoog wordt.

Bij een groot deel van de vrouwen daalt de bloeddruk tijdens de zwangerschap. Dit wordt veroorzaakt doordat er in je organen en je placenta extra bloedvaatjes groeien. Het aantal bloedvaatjes breidt zich dus flink uit, terwijl de aanmaak van extra bloed achterblijft. Dat betekent dat er meer organen het met dezelfde hoeveelheid bloed moeten doen. Daarnaast worden de wanden van je bloedvaten wat slapper onder invloed zwangerschapshormonen. Ze worden daardoor wat wijder, waardoor de druk in je bloedvaten vermindert.

Wat is bloeddruk?

Ons hart pompt bloed door ons hele lichaam. Voor dit rondpompen van het bloed is een bepaalde druk nodig. Deze druk wordt geleverd door ons hart. Als het hart samentrekt, ontstaat de hoogste druk, de bovendruk of systolische druk. Bij het ontspannen van het hart blijft er druk op de vaten staan. Deze druk heet onderdruk of diastolische druk. Deze druk wordt gemeten in mmHg, millimeter kwikdruk. Een gezonde bloeddruk heeft een bovendruk van maximaal 120 mmHg en een onderdruk van maximaal 80 mmHg.

Zwangerschapshypertensie

Bij ongeveer 15% van de zwangere vrouwen neemt de bloeddruk echter toe tijdens de zwangerschap. Daardoor kunnen ze last krijgen van zwangerschapshypertensie. Men spreekt van zwangerschapshypertensie als de onderdruk in de bloedvaten hoger is dan 90-95 mmHg. De oorzaak van zwangerschapshypertensie is onbekend. Waarschijnlijk spelen de aanleg en de ontwikkeling van de placenta in de eerste helft van de zwangerschap een rol.

Symptomen hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap

De belangrijkste symptomen van een hoge bloeddruk zijn hoofdpijn, tintelende handen, opgezwollen handen en voeten, het zien van sterretjes en pijn in de bovenbuik. Ook kun je last krijgen van misselijkheid en braken.

Gevolgen

Een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap heeft soms ernstige gevolgen. Het gebeurt wel eens dat sommige organen in je lichaam de druk niet meer aankunnen. Daardoor gaan ze minder functioneren, wat klachten kan opleveren. Daarnaast kunnen de bloedvaatjes in de placenta kapotgaan door de druk, met als gevolg dat een deel van de placenta afsterft. Hierdoor wordt de bloedtoevoer naar het kindje verminderd en ontstaat een groeiachterstand.

Gevaar

Hoe hoger de bloeddruk tijdens de zwangerschap, des te groter het gevaar voor moeder en baby. Het gevaar is helemaal groot wanneer er eiwitten in de urine van de vrouw gevonden worden. Dit noemen we zwangerschapsvergiftiging of pre-eclampsie. Gelukkig komt dit maar voor bij 1% van de zwangere vrouwen met een hoge bloeddruk. In geval van eclampsie wordt direct gestart met bloeddrukverlagende medicatie. Als dit niet helpt, wordt de moeder direct opgenomen in het ziekenhuis. Daar doet men er alles aan om de bloeddruk onder controle te houden. Lukt dit niet, dan moet het kindje acuut gehaald worden.

Vragen

Je bloeddruk wordt nauwkeurig in de gaten gehouden door je verloskundige. Zij zal ingrijpen als ze het niet vertrouwt. Maak je je toch zorgen? Schroom dan niet om je vragen te stellen aan je verloskundige of je huisarts. Zij kunnen je alles vertellen over jouw persoonlijke situatie.