Zwangerschap

Zwangerschapsvergiftiging

Zwangerschapsvergiftiging
Zwangerschapsvergiftiging
Tijdens je zwangerschap meet de verloskundige tijdens elk bezoek je bloeddruk. Je bloeddruk verandert namelijk onder invloed van je zwangerschapshormonen. Tijdens de eerste maanden van je zwangerschap zal je bloeddruk dalen. Dat komt doordat je bloedvaten, onder invloed van hormonen, sterk verwijden. Daardoor neemt de druk in de vaten af.

Daarnaast ontstaan er tijdens je zwangerschap ook extra bloedvaatjes in je organen en in de placenta. Je lichaam moet de hoeveelheid bloed daaraan aanpassen. Meestal heeft dit zo’n zes maanden nodig. Tot die tijd moet je bloed zich verdelen over een groter oppervlakte. Dit zorgt ervoor dat de druk in je vaten afneemt, wat leidt tot een lage bloeddruk.

Zwangerschapshypertensie

Wanneer je zwangerschap vordert, stijgt je bloeddruk langzaam weer. Dat is helemaal niet erg, want het hoort bij je zwangerschap. Het wordt echter wel een probleem als je bloeddruk té hoog wordt. We spreken dan van zwangerschapshypertensie. De precieze oorzaak van zwangerschapshypertensie is niet bekend. Maar het kan te maken hebben met de ontwikkeling van de placenta. In elk geval hoort het bij je zwangerschap. Dit betekent ook dat het nagenoeg altijd vanzelf weer overgaat. Meestal merk je niets van een te hoge bloeddruk. Het belangrijkste is om genoeg rust te nemen en je zoutinname te beperken. Lees ook ons artikel over de bloeddruk tijdens de zwangerschap.

Zwangerschapsvergiftiging of HELPP-syndroom

Wanneer je toch klachten krijgt door je hoge bloeddruk, kan het zijn dat je lijdt aan zwangerschapsvergiftiging of het HELPP-syndroom. De meest voorkomende symptomen van zwangerschapsvergiftiging zijn hoofdpijn, het zien van sterretjes, bandgevoel om je buik, tintelende vingers of het vasthouden van vocht. Deze vochtophopingen in handen, enkels of gezicht worden veroorzaakt doordat je bloedvaten tijdens de ziekte poreus worden. Daardoor kan er meer vocht dan normaal uit je bloedvaten weglekken. Dit vocht hoopt zich vervolgens op in de weefsels van verschillende lichaamsdelen. Ook je nieren worden poreuzer, waardoor er eiwitten in je urine terechtkomen.

Gevolgen

Een te hoge bloeddruk kan ervoor zorgen dat je organen slechter gaan functioneren. Daarnaast kan de druk op de bloedvaatjes in de placenta kleine infarctjes veroorzaken, waardoor delen van de placenta kunnen afsterven. Dit kan leiden tot een groeiachterstand bij de baby. Tijdens een zwangerschapsvergiftiging beweegt je kindje minder vaak en minder heftig. Wanneer je dit voelt in combinatie met de bovengenoemde symptomen, neem dan direct contact op met je verloskundige.

Symptoombestrijding

In het geval van zwangerschapsvergiftiging kom je altijd onder behandeling bij een gynaecoloog. Hij houdt je bloeddruk nauwkeurig in de gaten en probeert de symptomen te bestrijden met medicatie. Er bestaat helaas nog geen volledige behandeling voor zwangerschapsvergifting. De klachten verdwijnen meestal vanzelf na de geboorte van je kindje. Je herstel kan wel wat langer duren, doordat je lichaam veel te verdragen heeft gehad. De angst en onzekerheid over je eigen gezondheid en die van je kindje, kunnen heel veel indruk op je maken. Dat betekent ook dat je psyche een tijdje nodig heeft om weer in balans te komen. Praat hierover met je omgeving of iemand die je vertrouwt.

Vroegtijdige geboorte baby

In geval van ernstige zwangerschapsvergiftiging zal je bevalling vroegtijdig opgewekt moeten worden. Dit gebeurt gemiddeld vanaf de 29e week van de zwangerschap. Dit gebeurt alleen wanneer het voor je baby te gevaarlijk is om nog langer in de baarmoeder te blijven. Lees ook ons artikel over vroeggeboorte.