Zwangerschap

Kraampakket, wat zit er in en wanneer nodig?

Kraampakket
Kraampakket
Je bent nu waarschijnlijk een aantal maanden zwanger en bezig met de voorbereidingen op de bevalling. Eén van de dingen die je moet regelen is het kraampakket.

Wanneer is een kraampakket nodig

Sommige vrouwen die van plan zijn om in het ziekenhuis te bevallen denken geen pakket nodig te hebben, maar ook dan is een kraampakket noodzakelijk. Het zou namelijk ook maar zo kunnen zijn dat je van plan was om in het ziekenhuis te bevallen maar alles gaat zo snel dat je toch thuis moet bevallen. Wat de bedoeling ook is, zorg dat je het pakket ruim op tijd in huis hebt.

Hieronder lopen we de inhoud van een kraampakket even met je door.

Inhoud kraampakket

Niet in ieder kraampakket zit hetzelfde. Krijg jij een kraampakket van je zorgverzekering, dan zit er vaak meer in dan in een basispakket. Soms zelfs met een cadeautje! Wij zijn uitgegaan van een basis kraampakket.

matrasbeschermer
In elk kraampakket zit een matrasbeschermer. Deze leg je een aantal weken voor je uitgerekende datum onder je hoeslaken ter hoogte van je billen op je matras. Op die manier bescherm je het matras tegen vruchtwater.

kraammatras
Het kraammatras uit het pakket heeft een groot absorberend vermogen en biedt extra bescherming tijdens de bevalling. Voordat de bevalling begint leg je het kraammatras ter hoogte van je billen op het hoeslaken.

onderleggers
Deze celstof matjes van 60×60 centimeter nemen vocht goed op. Tijdens de bevalling handig wanneer je vruchtwater verliest, na de bevalling handig om je matras te beschermen bij bloedverlies.

steriele gaasjes
Steriele gaasjes worden gebruikt bij de verzorging van eventuele wondjes bij jou of je baby.

kraamverband
Na de bevalling laat de placenta los. Daardoor ontstaat een wond in de baarmoeder en krijg jij last van bloedverlies. Vaak is dit (flink) heviger dan een menstruatie. Het kraamverband is een soort maandverband, maar dan extra lang en dik om het bloedverlies tijdens de kraamtijd op te vangen.

netbroekjes
Netbroekjes of stretchbroekjes houden het kraamverband goed op zijn plaats. Oké, ze zijn niet sexy, maar wel erg comfortabel. Het broekje is zeer elastisch en past altijd. Je buik kan na de bevalling nog wat gevoelig zijn waardoor zo’n elastisch broekje prettiger zit dan een normale onderbroek.

steriele navelklem
Voor het doorknippen wordt de navelstreng afgeklemd met een plastic navelklem. Daarna kan de kersverse vader de navelstreng doorknippen.

desinfecterende handgel
Hygiëne is tijdens de bevalling heel belangrijk. Daarom zit er een flacon desinfecterende handgel in je kraampakket om jouw handen en die van de verloskundige en kraamverzorgster te ontsmetten.

digitale thermometer
Tijdens de kraamweek controleer je bij elke verschoning de temperatuur van je baby. Een digitale thermometer is nauwkeuriger dan een kwikthermometer.

flesje alcohol 70%
De alcohol is een ontsmettingsmiddel. Hiermee kan je de thermometer voor of na gebruik reinigen.

watten
Watten zijn altijd handig. Bijvoorbeeld om de alcohol op te doen voor de ontsmetting van de thermometer.

Tip: Hou het hele kraampakket bij elkaar, zodat de verloskundige tijdens de bevalling alles binnen handbereik heeft.

Aanvragen kraampakket

Het kraampakket kan je aanvragen via je zorgverzekering. Het wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Bij veel maatschappijen zit een gratis kraampakket in een aanvullende verzekering. Informeer hier tijdig naar bij jouw zorgverzekeraar. Vraag het pakket op tijd aan, bij voorkeur als je 5 maanden zwanger bent, dan heb je het ruim voor de bevalling in huis.Heb jij geen aanvullende verzekering? Voor ongeveer 30 euro kan je zelf een kraampakket kopen. Dit kan bijvoorbeeld via Prénatal of Bol.com.

Stichting Baby Hope

Meestal gebruik je niet alles uit je kraampakket. Zeker wanneer je bevalling (misschien onverwacht) in het ziekenhuis eindigt. Sommige producten zijn ook na de bevalling nog erg handig. Anderen zou je misschien weggooien. Niet doen! De Stichting Baby Hope zamelt deze in voor vrouwen in Afrika, India, Zuid-Amerika en Oost-Europa. Op deze manier kan jij bijdragen aan betere hygiëne tijdens bevallingen en kan je levens van andere baby’s en kraamvrouwen redden!Wil je meer weten over deze stichting en hoe je producten kan doneren? Ga dan naar de website van Stichting Baby Hope.