Van week tot week

Zwangerschap week 32

Zwangerschap week 32
Lengte van je baby: 40 centimeter
Gewicht van je baby: 1800 gram

Deze periode kan je buik flink in de weg gaan zitten. Je kunt niet meer zo goed bukken, en ook lopen wordt zwaarder. Daarnaast kan je ’s nachts alleen nog maar op je zij liggen. Waarschijnlijk slaap je hierdoor wat lichter. Al met al kan de vermoeidheid soms zomaar toeslaan.

Mama

Heb je last van dikke enkels, voeten en handen? Dan houd je waarschijnlijk vocht vast. Vocht vasthouden is heel normaal als je zwanger bent. Het wordt veroorzaakt door het zwangerschapshormoon progesteron. Dit hormoon zorgt ervoor dat je lichaamsweefsels optimaal kunnen verslappen en/of oprekken. Het vasthouden van vocht kan geen kwaad, zolang je bloeddruk laag blijft. Met voldoende beweging en het drinken van water kun je het vasthouden van vocht tegengaan. Wees ook voorzichtig met zout. Zout zorgt ervoor dat je meer vocht vasthoudt. Tijdens een rustmomentje kun je je voeten misschien even op een krukje leggen. Masseer dan met een zachte crème je benen vanaf je voeten tot je knieën. Hiermee stimuleer je de bloedsomloop en help je het vocht afdrijven. Als je enkels echt heel dik blijven, is het goed om dit eens met je verloskundige te bespreken. Misschien is je bloeddruk namelijk wat aan de hoge kant.

Je kindje

Je kindje is bijna klaar om geboren te worden. Terwijl het lichaampje het vet verzamelt om straks lekker warm te blijven, zijn de hersentjes nog volop in ontwikkeling. De groefjes worden dieper en de zenuwcellen zijn druk bezig verbinding met elkaar te maken. Deze zenuwcellen bepalen onder andere de intelligentie van je kindje. Het eten van vette vis en het geven van borstvoeding stimuleert de ontwikkeling van de zenuwcellen.

Tip: Eet vette vis! De onverzadigde vetzuren die de vis bevat, zijn van grote invloed op een goede ontwikkeling van de hersencellen.