Zwangerschap

Zwangerschap week 39

Zwangerschap week 39
Zwangerschap week 39
Lengte van je baby: 49 centimeter
Gewicht van je baby: 3300 gram

Het einde is in zicht. Je bent er helemaal klaar voor. De babykamer is ingericht, je vluchtkoffertje staat klaar en je hebt je huis helemaal aan kant. Nu is het wachten geblazen.

Mama

Omdat je niet weet wanneer het zover is, kun je best onzeker en kriegelig worden. Dat is helemaal niet erg, het is ook spannend om een kindje te krijgen. Misschien ben je een beetje onzeker over het begin van de bevalling. Je weet namelijk nooit van tevoren hoe de bevalling precies begint. Maar troost je met het feit dat iedere vrouw het weet op het moment dat het zover is. Heb je gekozen voor bevallen met een doula, dan staat zij nu voor je klaar. Een doula is eigenlijk een soort buddy. Zij zal je tijdens de bevalling ondersteunen. Zo masseert ze lekker je rug, ondersteunt ze je bij de ademhaling en ontspanning, stimuleert je en spreekt je moed in. Ook zorgt ze voor de optimale omstandigheden; een warme kruik, een lekker bad of wat eten en drinken.

Je kindje

Als je baby nu beweegt voel je dat door heel je buik. Waarschijnlijk zie je het kontje van je baby regelmatig heen en weer schuiven onder je ribben. Ook voel je soms een voetje of een handje tegen je buikwand bewegen. Is ook niet zo gek, want je hele buik is nu gevuld met je kleine boef. Je kindje is nu helemaal klaar voor de bevalling; het hoofdje ligt naar beneden en de botjes zijn nog flexibel genoeg om straks door het geboortekanaal te kunnen. Tijdens de geboorte zal het hoofdje van het kindje als eerste naar buiten komen. Dit kan doordat het schedeltje nog uit twee delen bestaat, die tijdens de geboorte over elkaar heen schuiven. Schrik dan ook niet als het hoofdje wat meer ovaal van vorm is na de bevalling. Dat trekt vanzelf weer bij.

Tip: Nu het bijna zover is, is het belangrijk dat je zo ontspannen mogelijk bent. Plan daarom elke dag een relaxmoment; lees een spannend boek, neem een bad of laat je lekker masseren.