Zwangerschap

Zwangerschap week 40

Zwangerschap week 40
Zwangerschap week 40

Lengte van je baby: 49 centimeter
Gewicht van je baby: 3300 gram

Eindelijk! De laatste week is aangebroken. Je bent nu officieel ‘uitgerekend’. Natuurlijk zijn er maar weinig baby’s die precies op de uitgerekende datum worden geboren. Probeer nog even rustig te blijven genieten van je laatste dagen als zwangere vrouw.

Mama

Je zult het misschien niet geloven; maar veel vrouwen missen hun zwangere buik als hun kindje eenmaal geboren is. Dit komt omdat je je kindje negen maanden lang heel erg dicht bij je hebt gedragen. Waarschijnlijk let je nu extra goed op wat je voelt. Maar focus je er niet te veel op. Je merkt vanzelf wel wanneer het begonnen is.

Uiteindelijk is er maar weinig dat je zelf kunt doen om de bevalling te laten beginnen. Je baby bepaalt zelf wanneer hij zover is. Dat doet hij door een speciaal stofje af te scheiden, dat cortisol heet. Dit hormoon komt via de placenta in het lichaam van de mama terecht. Onder invloed van dat cortisol gaat je lichaam hormonen aanmaken die ervoor zorgen dat de weeën op gang komen en de bevalling echt gaat beginnen.

Er zijn natuurlijk altijd bakerpraatjes over het opwekken van de weeën; zo geloven sommige vrouwen dat het eten van ananas, of het drinken van bitter lemon de weeën opwekt. Het meeste daarvan is niet waar. Een goede vrijpartij kan overigens wel bijdragen aan het opwekken van de weeën.

Je kindje

Je kindje is er ook helemaal klaar voor en dat is maar goed ook. Aan het begin van de bevalling zal hij of zij nog lekker liggen te slapen, totdat de vliezen breken en er allerlei omgevingsgeluiden de oortjes zullen bereiken. Als de weeën sterker gaan worden, wordt het voor je baby ook wat minder prettig en moet hij of zij wat aan vrijheid inleveren. En dat gaat je kindje ongetwijfeld merken. Op het moment dat je gaat persen wordt het pittig voor je kindje. Het hartje gaat sneller kloppen en de kleine krijgt wat minder zuurstof. Daarom kan je baby duizelig zijn. Eenmaal ter wereld zal je kindje in korte tijd erg moeten wennen aan al die nieuwe prikkels, zoals hard geluid of licht. Geef hem of haar daar even rustig de tijd voor en hou je kindje de eerste uren dicht bij je.

Tip: Wacht nog even met het bellen van ouders en familie als je kindje eenmaal geboren is. Zo kun je samen in alle rust genieten van jullie nieuwe kindje.