Zwangerschap

Alcohol en roken tijdens de zwangerschap

Alcohol en roken tijdens de zwangerschap
Alcohol en roken tijdens de zwangerschap
Vrouwen en mannen met een kinderwens kunnen het beste stoppen met roken en alcohol drinken. Als de vrouw zwanger is of borstvoeding geeft is het belangrijk dat ze dit volhoudt. Maar ook de man kan met roken, tijdens en na de zwangerschap, de gezondheid van het (ongeboren) kind beschadigen. Waarom dat is, staat uitgebreid beschreven in de nieuwe brochure ‘Wat je moet weten over alcohol en roken voor, tijdens en na de zwangerschap’ van het Trimbos-instituut.

Gezondheid

De meeste mensen weten wel dat alcohol en roken tijdens de zwangerschap niet goed is. Maar niet iedereen weet dat drinken of roken ervoor kan zorgen dat een zwangerschap langer op zich laat wachten of sneller kan leiden tot een vroeggeboorte of miskraam. En dat dit geldt voor het roken of drinken van de vrouw en de man. Wie een gezond kind wil, kan dus het beste kiezen voor een rook- en alcoholvrije aanloop naar de zwangerschap.

Problemen

Dit maakt de kans ook groter dat de eerste weken van een zwangerschap goed verlopen.
Alcohol en roken tijdens de zwangerschap door de vrouw is altijd riskant. Het Trimbos-instituut beschrijft in de nieuwe brochure waarom geen enkele hoeveelheid alcohol of tabak helemaal veilig is. Het kan de ontwikkeling van de de baby in de baarmoeder in gevaar brengen en zelfs nog invloed hebben als het kind ouder is. Kinderen kunnen bijvoorbeeld met een aangeboren afwijking worden geboren of problemen krijgen met concentratie of gedrag.

Ná de zwangerschap

De brochure gaat ook in op alcoholgebruik en roken ná de zwangerschap. Zo komt door alcoholgebruik en roken de borstvoeding mogelijk minder goed op gang. En kan het slaapritme verstoord raken als de baby alcohol binnenkrijgt. Dat bruin bier goed is als je borstvoeding geeft, is dus een misverstand. En roken onder de afzuigkap voorkomt helaas niet dat een baby schadelijke stoffen binnen krijgt.

Meer info

In de brochure zijn de laatste wetenschappelijke inzichten op een rij gezet, zonder ingewikkelde taal te gebruiken. De brochure is overzichtelijk vormgegeven en bevat veel beelden en illustraties. Tenslotte geeft de brochure nog korte info over de invloed van drugs op vruchtbaarheid en (on)geboren kind.

De brochure ‘Wat je moet weten over alcohol en roken voor, tijdens en na de zwangerschap’ is gratis te downloaden via de website van het Trimbos-instituut.