Zwangerschap

Bezoek kinderboerderij risico tijdens zwangerschap

Bezoek kinderboerderij risico tijdens zwangerschap
Bezoek kinderboerderij risico tijdens zwangerschap
Fijn hè, lente! Op een zonnige dag voel je gewoon het voorjaar. Een heerlijk moment om samen met je kindje naar de kinderboerderij te gaan. Misschien zijn er al jonge diertjes geboren. Maar is zo’n bezoek aan de kinderboerderij voor jou als zwangere wel zonder risico’s?

Risico zwangerschap

Nee, het is niet geheel zonder risico. Zo blijkt uit onderzoek dat schapen en geiten ziekteverwekkers (rodehond virus of toxoplasmose) bij zich kunnen dragen die schadelijk kunnen zijn voor jou en je ongeboren baby. Deze ziektes kunnen het risico op een miskraam verhogen. Vooral in de periode dat er lammetjes worden geboren is de kans op besmetting het grootst. In het vruchtwater, het bloed en de melk kunnen verschillende ziekteverwekkers zitten als Listeria en Q-koorts. Omdat de stal (het stro) van het dier kan besmet zijn, is het advies niet in de kraamkamers te komen.

Advies

Om alle risico’s te vermijden is het advies om niet naar de stallen van de schapen en geiten te gaan. Behalve de dieren kunnen de mest en stro ook besmet zijn. Kom ook liever niet in de wei. Aai geen schapen en geiten en was na je bezoek goed je handen met water en (desinfecterende) zeep. Vergeet ook niet je handen te wassen voor je iets gaat eten.

Veilig

Gelukkig zijn er nog genoeg andere dieren op een kinderboerderij.
Ga eens kijken bij de konijnen, aai de cavia’s of voer bijvoorbeeld de kippen en de eenden. Misschien mag je kindje wel even op een pony zitten. En zijn jullie al bij de biggetjes geweest?