Symptomen zwangerschap

Alles over hCG

Alles over hCG
Alles over hCG
HCG (humaan chorion gonadotrofine) is een hormoon dat tijdens een zwangerschap wordt aangemaakt, daarom wordt het ook het zwangerschapshormoon genoemd.

Na de bevruchting zal het embryo zich gaan innestelen in de baarmoeder. De placenta begint met het aanmaken van hCG. Na de innesteling komt het hormoon in jouw bloed en urine. De hoeveelheid hCG verdubbelt om de 48 tot 72 uur. Een zwangerschapstest reageert op de hCG in je urine. Zit er voldoende in, dan zal de test positief zijn. Is de waarde te laag, dan kan het zijn dat je niet zwanger bent of je bent nog niet lang genoeg zwanger. Je zou een paar dagen later opnieuw kunnen testen.

Zwangerschapskwaaltjes

Voor de baby is hCG van levensbelang; het zorgt voor de groei van het embryo en dat jouw lichaam stopt met de afbraak van het baarmoederslijmvlies. HCG is dus een heel belangrijk hormoon tijdens je zwangerschap, maar jij kan er behoorlijk last van hebben. Zo kan het hormoon voor de nodige kwaaltjes zorgen als misselijkheid, vermoeidheid, verstopping, hoofdpijn en stemmingswisselingen.

De waarden

Hoeveel hCG er wordt aangemaakt verschilt per vrouw en per zwangerschap. De aanmaak van (te) weinig hCG kan duiden op een dreigende miskraam, maar dit hoeft niet. Sommige vrouwen maken gewoon weinig aan, ook bij een gezonde zwangerschap. In onderstaande tabel worden gemiddelde waarden aangegeven van hCG bij een gezonde eenling zwangerschap. Ben je zwanger van een meerling? Dan zal de waarde van het hCG hoger liggen. Tot ongeveer de 10e week zal het hormoon steeds meer toenemen, waarna het weer langzaam afneemt. Een paar dagen na de bevalling zal het uit je lichaam verdwenen zijn.

Zwangerschapsduur         Hoeveelheid hCG


Niet zwanger                           minder dan 50

3 weken                                     0 – 50

4 weken                                     3 – 426

5 weken                                     18 – 7.340

6 weken                                     1.080 – 56.500

7 tot 9 weken                          7.650 – 229.000

9 tot 11 weken                         25.700 – 288.000

11 tot 14 weken                       13.300 – 254.000

2e trimester                             4.060 – 165.400

3e trimester                             3.640 – 117.000

Na de bevalling                       minder dan 5

Lage waarde, een miskraam?

Geeft je zwangerschapstest een vage, onduidelijke streep? Dit kan komen door een lage hCG waarde, een eisprong of innesteling die mogelijk wat later was dan gedacht of omdat je te vroeg getest hebt. Als je voor je NOD (Niet Ongesteldheid Dag) wil testen kan je het best een extra gevoelige test gebruiken. Probeer over een paar nog een keer te testen. Bij een goede zwangerschap zal de waarde snel stijgen.
Helaas kan het ook om een miskraam of een buitenbaarmoederlijke zwangerschap gaan. Neem bij klachten of bloedverlies contact op met een arts. Zij kunnen een echo maken om te kijken of er sprake is van een buitenbaarmoederlijke zwangerschap of miskraam. Bij verdenking van een miskraam kunnen zij ook een bloedonderzoek doen en daarmee het hCG gehalte meten. Na een paar dagen wordt er weer bloed geprikt. Als het hCG gehalte is afgenomen is er inderdaad sprake van een miskraam.
Heb je geen klachten, dan is het afwachten. Niet iedere vrouw maakt veel hCG aan. Dus geef de moed niet op!

Hoge waarde, een meerling?

Als je op je NOD of zelfs eerder een hele dikke, duidelijke streep op je zwangerschapstest hebt geeft dit een hogere hCG waarde aan, maar dit hoeft zeker niet een meerlingzwangerschap aan te duiden. Ook bij een mola zwangerschap zal de waarde verhoogt zijn. Een dergelijke zwangerschap komt gelukkig niet zo heel veel voor.

Geeft je zwangerschapstest een hele andere uitslag dan dat je verwachtte? Heb je klachten of bloedverlies zonder duidelijke oorzaak, neem dan contact op met een arts en vertel hem dat je (misschien) zwanger bent.