Van week tot week

Zwangerschap week 18

Zwangerschap week 18
Zwangerschap week 18
Lengte van je baby: 20 centimeter
Gewicht van je baby: 200 gram

Heerlijk hè, dat die zwangerschapskwaaltjes eventjes voorbij zijn? Dit is de tijd om lekker te genieten. Niet alleen de doorbloeding van je gewrichten wordt beter, maar ook van je geslachtsorganen. Daarom kun je meer zin hebben in seks. Door die goede doorbloeding kan een orgasme ook intenser aanvoelen. Een orgasme is trouwens ongevaarlijk voor je baby! Alleen tegen het eind van de zwangerschap kan een orgasme de bevalling opwekken.

Mama

Omdat je nu lekker in je vel zit, heb je ruim de tijd om na te denken over praktische dingen. Zo kun je op zoek gaan naar een mooie wandelwagen, een babykamer uitzoeken en natuurlijk op zoek gaan naar de leukste naam die je kunt vinden. Wacht daar allemaal overigens niet te lang mee. Aan het eind van je zwangerschap heb je vaak wat minder energie, en heb je je tijd hard nodig om je voor te bereiden op je bevalling. Daarnaast is het natuurlijk een prettig idee om helemaal klaar te zijn voor het moment suprême.

Aan het einde van het 2e trimester kun je overigens wat last krijgen van extra transpiratie en kortademigheid. Dit heeft te maken met de werking van je hypofyse tijdens de zwangerschap. De hypofyse speelt namelijk een belangrijke rol bij de regulering van een groot aantal hormonen.
Je kortademigheid heeft in dit geval niets te maken met een mogelijke slechte fysieke conditie, maar puur met de aanpassing van je lichaam aan de zwangerschap. Natuurlijk is het wel belangrijk om goed te blijven bewegen. Fietsen, zwemmen of wandelen zijn ideale manieren om te bewegen tijdens de zwangerschap.

Je kindje

De spieren van je kindje ontwikkelen zich steeds verder, waardoor je nu ook kleine trapjes tegen je buik zou kunnen gaan voelen. Maak je niet ongerust als je nog niets voelt. Het kan best nog een paar weekjes duren. Omdat je kindje nog alle ruimte heeft, buitelt hij of zij lekker door je buik. Ook de spiertjes van de ogen ontwikkelen zich steeds verder en je kindje probeert scherp te stellen. Zelfs na de geboorte zal je kindje daar af en toe nog moeite mee hebben. Sommige ouders noemen het zelfs scheel kijken, maar dit trekt vanzelf bij.

Tip: Ook al ben je vermoeid, probeer zoveel mogelijk te blijven bewegen. Dit geeft je energie en stimuleert je bloedsomloop. Fietsen, wandelen of zwemmen zijn ideale manieren om te bewegen tijdens je zwangerschap.