
Lengte van je baby: 32,5 centimeter
Gewicht van je baby: 650 gram
Natuurlijk lijkt het nog ver weg. Maar nu je bevalling steeds dichterbij komt, is het goed om je te oriënteren op de verschillende soorten kinderopvang. Zeker wanneer je weer wilt gaan werken na je zwangerschapsverlof, is het prettig als je verzekerd bent van een fijn plekje voor je kindje.
Mama
Als mama wil je niets liever dan dat je kindje veilig opgroeit. Een fijn opvangplekje voor de momenten dat jij werkt, is dan ook goud waard. In ons artikel ‘opvangmogelijkheden voor je kindje‘ vind je meer informatie over de verschillende opvangmogelijkheden.
Ondertussen groeit jouw buik hard door. Je zult misschien al weleens last hebben van harde buiken. Harde buiken zijn eigenlijk kleine oefenmomentjes voor je buik. Op dat moment trekt je baarmoeder even samen. Harde buiken ontstaan wanneer de baarmoeder wordt geprikkeld. Dat kan bijvoorbeeld doordat je druk bent geweest, of veel hebt gelopen. Er komt dan meer spanning te staan op de banden, waar je baarmoeder aan ‘ophangt’. Deze spanning zorgt voor een extra prikkeling van de baarmoeder, waardoor deze samenkrampt. Harde buiken zijn overigens niet hetzelfde als weeën. Een kenmerk van een harde buik is dat deze pijnloos is. Dit in tegenstelling tot een wee, die behoorlijk pijnlijk kan zijn.
Je kindje
Waar je eerst nog zachte bewegingen voelde, zul je nu ook stompjes, schopjes en stootjes gaan voelen. Je kindje ontdekt dat dat oefenen erg leuk is! Daarnaast is het natuurlijk ook heel goed om de spiertjes sterker te maken. Als je je baby een paar uurtjes niet voelt, dan slaapt hij of zij waarschijnlijk. Vaak wordt hij of zij wel wakker als je zachtjes met je handen op je buik drukt. De hartslag van je kindje is steeds beter hoorbaar. Je verloskundige laat het je bij elk bezoek waarschijnlijk even horen. Misschien wil je partner het thuis ook graag horen. Wanneer je een wc-rolletje zo’n 10 cm onder je navel plaatst en je oor erop legt, kun je misschien de hartslag van jullie kindje horen, als je partner zijn oor aan de andere kant van het rolletje legt. Dit vergt overigens wel vaak wat oefening. Schrik niet als je niks hoort. Het is namelijk misschien nog net wat vroeg in de zwangerschap.
Tip: Zit je trouwens al op zwangerschapsgym? Erg leuk om in conditie te blijven en je samen met andere vrouwen voor te bereiden op de bevalling. Je kunt overigens ook kiezen voor zwangerschapsyoga of zwangerschapszwemmen. Kies gewoon wat jij het allerleukst vindt, want daar zul je je uiteindelijk het meest ontspannen bij voelen.