Gewicht van je baby: 1300 gram
Je hebt inmiddels twee derde van je zwangerschap erop zitten. Nu je zwangerschap vordert, kun je steeds meer last krijgen van zwangerschapskwaaltjes. Het gewicht van je kindje drukt zwaar op je bekken en schaambeen, en dat kan je behoorlijk in de weg gaan zitten.
Mama
Nu je gewicht toeneemt, kan het zijn dat je je niet meer zo aantrekkelijk voelt als voorheen. Bovendien zorgt het gewicht van je kindje voor lastige zwangerschapskwaaltjes, zoals spataderen. Hoewel spataderen niet gevaarlijk zijn, kunnen ze flink in de weg zitten. Spataderen zien eruit als verdikte aderen. Vaak lopen ze kronkelend en bobbelend, als kleine slangetjes, over je benen. Daarnaast zijn ze ook nog eens flink opvallend door hun donkerblauwe, of zelfs paarsachtige kleur. Spataderen veroorzaken vaak veel klachten. Zo kan je last krijgen van zware, vermoeide en vaak warme benen. Maar ook jeuk, een gespannen gevoel, krampen, een trekkende of stekende pijn in de kuiten, trillingen in de benen en zwellingen kunnen duiden op spataderen. De beste methode om spataderen te voorkomen is beweging. Hiermee stimuleer je de doorbloeding van je benen en houd je je benen in goede conditie.
Het is overigens geen reden om bij de pakken neer te gaan zitten. Neem, als je je vervelend voelt, lekker tijd om eens extra te tutten. Ga uitgebreid naar de kapper, lak je nageltjes, neem een lekker masker of ga uitgebreid in bad en smeer je daarna in met een zachte en geurende verzorgende crème. Je zult zien dat je je daarna weer een stuk beter voelt. Waarschijnlijk wordt er in deze week door de verloskundige of je gynaecoloog nogmaals bloed afgenomen (net als in de 12e week van de zwangerschap). Ze controleren of er in je bloed antistoffen gevonden worden tegen het bloed van je kindje. Dit kan als je zelf een negatieve resusfactor hebt en je kindje resuspositief is. Als die antistoffen via de navelstreng weer bij je baby uitkomen, kan dit hem of haar ziek maken. Vandaar dat ze dit controleren en je eventueel een injectie geven om te voorkomen dat je nog meer antistoffen aan gaat maken.
Je kindje
Je kindje krijgt steeds minder ruimte in je buik. Doordat je kindje steeds hoger komt te liggen in je buik, kun je last krijgen van een pijnlijk middenrif. Maak je hierover geen zorgen. Het is misschien lastig, maar het kan geen kwaad. Soms ligt het kindje al netjes met het hoofdje naar beneden, maar het kan ook goed in een stuithouding liggen. Maak je hierover geen zorgen, want je baby heeft zeker nog twee weken de tijd en de ruimte om zich om te draaien.
Tip: Ben je zzp’er en wil je zes weken voor je uitgerekende datum je zwangerschapsverlof in laten gaan? Vraag dan uiterlijk deze week de uitkering aan via de site van het UWV.