Van week tot week

Zwangerschap week 9

Zwangerschap week 9
Zwangerschap week 9
Lengte van je baby: 3 centimeter
Gewicht van je baby: 2 gram

De kritieke tijd zit er bijna op. Misschien heb je je geheim inmiddels al gedeeld met anderen. Overleg goed met je partner wanneer je het blijde nieuws naar buiten wilt brengen. Zo voorkom je ook teleurstellingen naar elkaar toe. Het kan voor je partner namelijk best lastig zijn als jouw beste vriendin al weet van je zwangerschap, terwijl zijn moeder misschien nog niet op de hoogte is. Natuurlijk kun je ook beslissen om de kritieke tijd van 12 weken af te wachten. Je kunt het immers vervelend vinden als mensen zouden weten dat het mis is gegaan. Aan de andere kant kun je bij die mensen in je omgeving ook troost vinden en je verhaal kwijt wanneer de zwangerschap niet goed verloopt. Volg je gevoel en doe waar je je goed bij voelt. Geen twee mensen zijn gelijk.

De mama

Zwanger zijn is hard werken. Daarom zul je in deze periode soms flink moe kunnen zijn. Binnenkort heb je waarschijnlijk de eerste afspraak met de verloskundige. Een spannend moment, want dan zul je ook waarschijnlijk je kindje voor het eerst zien tijdens de eerste termijnecho. De verloskundige zal je dan gelijk vertellen hoeveel weken en dagen je precies zwanger bent, en wat je uitgerekende datum is. Tussen de 9 en 12 weken verloopt de groei van elk vruchtje vrijwel gelijk. Door het te meten wordt de datum van bevruchting en daarmee dus ook de verwachte bevallingsdatum uitgerekend.

Daarnaast is het natuurlijk fantastisch om dat kleine leven in je buik via de echo te kunnen bewonderen. Je kunt het hartje zien kloppen en de kleine armpjes en beentjes zien bewegen. Voor vele zwangeren en hun partners een prachtig moment. Als je weinig last hebt van zwangerschapsverschijnselen, kan je zwangerschap nog wat onwerkelijk aanvoelen. Maar als je je kindje ziet, kun je eindelijk zien dat je echt in verwachting bent. Heb je eerder een miskraam of buitenbaarmoederlijke zwangerschap gehad? Dan krijg je in een eerder stadium al een vaginale echo. Dit om zo snel mogelijk een hartslag en de juiste positie van het vruchtje te bevestigen. Hiermee krijg je direct meer vertrouwen in je zwangerschap en kun je eerder genieten van deze wonderlijke periode.

Je kindje

Je kindje kan zich al een beetje bewegen! Zelf merk je daar niet veel van, want daarvoor is je baby nog veel te klein. Het kraakbeen dat vorige week ontstaan is, begint nu langzaam uit te harden. De beentjes beginnen echt te groeien en er ontstaan knietjes, enkeltjes en teentjes. Daarnaast krijgt het gezichtje van je kindje steeds meer vorm. De artsen noemen je kindje vanaf nu een foetus. Een nieuwe mijlpaal!

Tip: Deze week krijgen de botjes van je kindje steeds meer vorm. Zorg daarom dat je voldoende calcium inneemt. Drink elke dag twee bekers melk en eet een schaaltje yoghurt of vla.