Zwangerschap

Veel voorkomende klachten tijdens de zwangerschap

Veel voorkomende klachten tijdens de zwangerschap
Veel voorkomende klachten tijdens de zwangerschap
Een zwangerschap is natuurlijk prachtig. Je kunt je nu al helemaal verheugen op de komst van dat kleine kindje dat in je buik groeit. Maar een zwangerschap is niet altijd makkelijk. Tijdens de tijd dat je je kindje in je buik draagt, kun je last krijgen van verschillende klachten. We lopen een aantal veel voorkomende klachten tijdens de zwangerschap met je door.

(Ochtend)misselijkheid

De meest voorkomende klacht tijdens (het begin van) de zwangerschap is misselijkheid. Deze misselijkheid wordt waarschijnlijk veroorzaakt door de sterke toename van het hormoon HCG in je bloed. Dit hormoon zorgt ervoor dat je lichaam geen nieuwe eisprong veroorzaakt. Je eitje is immers al bevrucht en je menstruatiecyclus moet zich instellen op een zwangerschap. De intensiviteit van de misselijkheid verschilt per vrouw. Sommige vrouwen moeten regelmatig braken, andere vrouwen voelen slechts een wee gevoel in hun maag. Bij de meeste vrouwen houdt de misselijkheid zo’n drie à vier maanden aan.

Vermoeidheid

Moe, moe en nog eens moe. Wanneer je net zwanger bent, heb je het gevoel dat je de hele dag wel kunt slapen. En dat is niet zo gek. Want het kindje in je buik heeft al jouw energie nodig om goed te kunnen groeien. Daarnaast verandert je hele hormoonhuishouding. Dit heeft direct invloed op alle organen in je lichaam. Maar ook psychisch heb je nogal wat te verwerken; de komst van een kindje is een grote verandering in je leven. En hier moet je rustig aan wennen. Tot die tijd moet je gewoon even goed op jezelf letten: ga op tijd naar bed en neem af en toe wat tijd voor jezelf. Je zult zien, dan zijn die intensieve eerste maanden zo voorbij.

Lage rugpijn

Bijna voor elke zwangere vrouw herkenbaar: die zeurende pijn onder in je rug, die maar niet weggaat. Vervelend, maar heel normaal. Onder invloed van je zwangerschapshormonen worden je spieren en gewrichten namelijk allemaal wat slapper. Hierdoor heb je minder steun en raak je wat uit balans. Daarnaast zit er een klein kindje in je buik, dat flink wat ruimte opeist. Om die zware buik goed vooruit te steken, maak je vaak je rug hol. Dit kan pijn onder in je rug veroorzaken. Zorg daarom altijd voor een goede houding en neem op tijd je rust. Daarnaast is die lage rugpijn een extra reden om je eens goed te laten verwennen door je partner. Een goede massage of warm bad kan de pijn al behoorlijk verlichten. Lees ook ons artikel Rugpijn of zwangerschapsischias.

Bandenpijn

Tijdens je zwangerschap krijgen veel vrouwen last van pijn achter hun schaambeen. Dit noemen we ook wel bandenpijn. De pijn wordt veroorzaakt doordat de banden waaraan je baarmoeder hangt, langzaam uitrekken. Je kunt het vergelijken met een soort elastieken. Dit is een heel natuurlijk proces, maar doordat je kindje snel groeit, kan dit soms toch pijn geven. Bandenpijn voelt als een stekende pijn achter of naast je schaambot. Het is niet te voorkomen, maar door je buikspieren goed aan te trekken, verminder je de druk op de banden. Hierdoor neemt de pijn af, en zal deze minder vaak terugkomen. Lees ook ons artikel Bandenpijn tijdens de zwangerschap.

Aambeien

Aambeien zijn nog steeds een beetje taboe. Helemaal niet nodig, want de meeste zwangere vrouwen krijgen er last van tijdens hun zwangerschap. Je baarmoeder groeit namelijk flink en oefent daardoor steeds meer druk uit op de bloedvaten in je darmen en op je anus. Hierdoor zwellen je bloedvaten op en wanneer je perst worden ze naar buiten gedrukt. Aambeien herken je aan een jeukerig en brandend gevoel direct om je anus. Je kunt aambeien niet voorkomen. Wel zijn er verschillende zalfjes verkrijgbaar die de pijn en jeuk kunnen verlichten, zoals Sperti en Curanol. Lees ook ons artikel Aambeien tijdens de zwangerschap.

Spataderen

Vaak pijn in je benen en liezen? Dan heb je misschien last van spataderen. Spataderen zien eruit als zichtbaar verdikte en kronkelige aderen. Deze kunnen kronkelen of gebobbeld zijn en zijn donkerblauw of paars van kleur. Spataderen ontstaan als de klepjes in je bloedvaten niet zo goed meer werken. Deze klepjes moeten het bloed vanuit je voeten weer omhoog duwen richting je hart. Spataderen ontstaan makkelijker tijdens de zwangerschap. Dit wordt veroorzaakt door zwangerschapshormonen. Deze zorgen ervoor dat het bindweefsel in je lichaam overal zwakker wordt. Bindweefsel geeft de stevigheid aan je lichaam. Doordat het bindweefsel zwakker wordt, kunnen aderen gemakkelijker uitzetten, en kunnen de klepjes hun werk niet meer zo goed doen. Je kunt spataderen helaas niet voorkomen. Wel kun je ze bestrijden door veel te bewegen. Door bijvoorbeeld fietsen of lopen versterken je spieren, die op hun beurt weer stevigheid aan je aderen geven. Als je erg veel last van spataderen hebt, kun je het gebruik van steunkousen overwegen. Deze geven, net als de spieren, extra stevigheid aan de bloedvaten. Lees ook ons artikel Spataderen tijdens de zwangerschap.

Jeuk

Door hormonale veranderingen en verbetering van de doorbloeding kun je tijdens de zwangerschap over je hele lichaam jeuk krijgen. Mentholpoeder helpt tegen de jeuk. Warmte verergert de jeuk. Probeer niet te warm te douchen/baden/slapen. Doordat je huid oprekt, kun je striae krijgen. Smeren met allerlei middeltjes heeft niet echt zin, want het is je onderhuid die als het ware scheurt. De ene persoon heeft er veel last van en bij de andere zie je niets. Hier kun je weinig aan veranderen. Het insmeren van de huid is op zich wel erg prettig, want het houdt je huid soepel en je verdient het om jezelf een beetje te verwennen. Striae kunnen erg jeuken. De strepen die vooral op je buik, borsten en dijen ontstaan, worden na de zwangerschap lichter en minder zichtbaar. De plaatsen waar je het meeste aankomt, daar zal waarschijnlijk striae komen.

Emotionele onbalans

Het ene moment barst je bijna van blijdschap, en het andere moment staat het huilen je nader dan het lachen. Een typisch voorbeeld van schommelende emoties tijdens je zwangerschap. Veel vrouwen hebben last van stemmingswisselingen tijdens hun zwangerschap. Deze emotionele onbalans ontstaat onder invloed van je zwangerschapshormonen. Deze hormonen spelen een grote rol in je gevoelsleven. Je zult deze tijd wat meer behoefte hebben aan tederheid en geborgenheid. Het is immers een onzekere en spannende tijd. Blijf gewoon altijd goed naar je gevoelens luisteren. Ze laten zien wat je nodig hebt en waar je behoefte aan hebt. Vertel je partner dat deze stemmingswisselingen er nu eenmaal bij horen. Zo blijft hij begrip opbrengen voor jouw soms onverwachte reacties.

Pijnlijke borsten

Nu je zwanger bent, is je lichaam druk bezig zich voor te bereiden op de komst van je kindje. Je buik groeit en ook je borsten voelen opeens anders aan. Zo zijn je borsten extra gespannen en gevoelig en ook de kleur van je tepels verandert. Dit heeft allemaal te maken met de aanmaak van zwangerschapshormonen in je lichaam. Er worden melkklieren en bloedvaten aangemaakt om je kindje straks optimaal te kunnen voeden. Om de pijn in je borsten zo dragelijk mogelijk te maken, is het belangrijk om een goede, stevige bh te dragen. Ook kan een wisseldouche helpen. Door koud en warm water met elkaar af te wisselen, wordt de bloeddoorvoer in je borsten gestimuleerd. Dit verlicht de pijn en verstevigt de huid en de spieren.

Bloedverlies

Een andere veelvoorkomende klacht tijdens de zwangerschap is bloedverlies. Vaak wordt bloedverlies direct gekoppeld aan een miskraam. Maar dat is onterecht. Meer dan een vijfde deel van de vrouwen krijgt te maken met bloedverlies tijdens de zwangerschap. Soms gebeurt dit na het vrijen, soms spontaan. De meest voorkomende oorzaak van dit bloedverlies is een geknapt adertje in de baarmoederwand. De baarmoederwand is tijdens de zwangerschap namelijk extra doorbloed. Door bijvoorbeeld niezen, hoesten of flink tillen kan de druk zodanig toenemen dat er een adertje knapt. Dit is in principe ongevaarlijk. Hoewel bloedverlies meestal onschuldig is, is het verstandig om contact op te nemen met je arts wanneer het bloedverlies niet vanzelf stopt, of in hoeveelheid toeneemt. Er kan dan sprake zijn van een dreigende miskraam. Lees ook ons artikel Bloedverlies tijdens de zwangerschap.

Obstipatie

Een lastig en een beetje gênant probleem tijdens de zwangerschap is obstipatie. De belangrijkste oorzaken van verstopping en harde ontlasting zijn de hormonale veranderingen in je lichaam. Daarnaast spelen verminderde lichaamsbeweging, de druk van de baby op je darmen en veranderde bloedsomloop een grote rol. De oplossing tegen obstipatie ligt in een afwisselend en gezond voedingspatroon; vezels, water en een stevig ontbijt zorgen ervoor dat je darmen hun werk optimaal kunnen uitvoeren. En wil je je darmen nog een extra boost geven? Drink dan af en toe een flesje probiotica. Deze goede bacteriën helpen je darmen gezond te blijven en zijn ook geschikt om te drinken tijdens de zwangerschap en het geven van borstvoeding. Lees ook ons artikel Obstipatie tijdens de zwangerschap.

Vaginale afscheiding

Elke vrouw heeft vaginale afscheiding, maar tijdens je zwangerschap is dat meer dan gebruikelijk. En dat is heel normaal. Zolang de afscheiding wit of transparant van kleur is, is er niks aan de hand. Wanneer de kleur van je afscheiding verandert, een sterke geur verspreidt of je last krijgt van jeuk, is er waarschijnlijk meer aan de hand. Er kan dan sprake zijn van een vaginale schimmelinfectie. Neem in dat geval contact op met je huisarts. Lees ook ons artikel Vaginale afscheiding.

Brandend maagzuur

Je kent ze wel, van die vervelende, soms zelfs pijnlijke, oprispingen. Meer dan de helft van de zwangere vrouwen heeft er weleens last van: brandend maagzuur. Dit ‘zuurbranden’ wordt veroorzaakt doordat de spier tussen de maag en de slokdarm onder invloed van zwangerschapshormonen verslapt. Hierdoor kan er makkelijker maagzuur in de slokdarm terechtkomen. Wanneer je kindje groeit, drukt het je maag ook nog eens naar boven. Hierdoor wordt het maagzuur naar boven gedrukt, en komt het in de slokdarm terecht. De belangrijkste remedie tegen dit probleem is voeding; let goed op wat je eet. Scherp en vet eten, koffie, alcohol en citrusvruchten zijn vaak veroorzakers van maagzuur. Probeer deze voedingsmiddelen dan ook te vermijden. Melk en vanillevla staan bekend om hun zuurremmende werking. Ook het kauwen op rauwe amandelen is een beproefd huismiddel tegen zuurbranden. Daarnaast zijn er diverse geneesmiddelen verkrijgbaar die het maagzuur neutraliseren en die je ook tijdens je zwangerschap met een gerust hart kunt gebruiken. Lees ook ons artikel Last van maagzuur tijdens de zwangerschap.