Gezondheid

Feiten en fabels over de zwangerschap

Feiten en fabels over de zwangerschap
Feiten en fabels over de zwangerschap
Wanneer je zwanger bent krijg je waarschijnlijk regelmatig goedbedoelde verhalen over de zwangerschap te horen. Maar welke informatie is ook echt betrouwbaar? Lastig, zeker als je voor het eerst zwanger bent. Om jou te helpen hebben wij de meest voorkomende feiten en fabels over de zwangerschap onderzocht.

Fabels

Positie buik zegt iets over het geslacht van de baby
Ze zeggen dat als je een hoge buik hebt je een meisje verwacht. Bij een lage buik krijg je een jongetje. Dit is een fabeltje. De ligging van de baby, jouw spiermassa en lichaamsbouw zijn wel van invloed op de vorm van je buik, niet het geslacht van je baby.

Na een miskraam ben je extra vruchtbaar
Er zijn geen bewijzen gevonden dat je na een miskraam extra vruchtbaar bent.
Uit onderzoek van de University of Aberdeen is wel gebleken dat als je zwanger wordt binnen 6 maanden na een miskraam dat je minder kans hebt op een nieuwe miskraam, een buitenbaarmoederlijke zwangerschap of een vroeggeboorte.

Vruchtbaarheid verhogen door opsparen van sperma
Niet waar. Veel of juist weinig zaadlozingen kunnen zelfs voor verminderde zaadkwaliteit zorgen. Bij te veel zaadlozingen heeft het lichaam onvoldoende tijd gehad om een volledige zaadvoorraad aan te maken. Dit duurt ongeveer 48 uur. Als er te weinig zaadlozingen zijn zal het lichaam de oude, ongebruikte zaadcellen afbreken. Het opsparen heeft dus geen zin.

Het eten van een ananas of ananashart wekt de bevalling op
Nee, dit is een fabel. Ook voor het drinken van bitter lemon is geen wetenschappelijk bewijs gevonden dat dit de bevalling opwekt. Het stimuleren van de tepels werkt wel! Door de stimulatie komt er oxytocine vrij, dit stofje kan weeën opwekken.

Als je de slijmprop verliest ga je binnen 24 uur bevallen
De slijmprop zit in je baarmoedermond. Wanneer je baarmoedermond zich aan het einde van je zwangerschap ontsluit kun je de slijmprop verliezen. Maar dit wil niet zeggen dat je al gaat bevallen. Bij sommige vrouwen is het verlies van de slijmprop het eerste teken van de start van de bevalling, maar er zijn ook genoeg vrouwen die de slijmprop al weken voor de bevalling verliezen.
Helaas, een fabel dus. Het verliezen van de slijmprop zegt niets over het moment van bevallen.

Als je zwanger bent mag je niet verdoofd worden bij de tandarts
Fabel: de meeste verdovingsmiddelen kunnen geen kwaad. Vertel je tandarts wel dat je zwanger bent. Hij zal dan voor de juiste verdoving zorgen.

Röntgenfoto’s bij de tandarts zijn gevaarlijk voor je baby
Ook een fabel. Het maken van een röntgenfoto bij de tandarts gedurende je zwangerschap is veilig voor je baby. De straling komt niet in de buurt van je kindje, daarbij is de hoeveelheid minimaal.

Zwangerschapsmisselijkheid is alleen in de ochtend
Nee, de meeste vrouwen die in het eerste trimester van de zwangerschap last hebben van misselijkheid hebben hier ’s morgens last van. Maar ‘ochtendmisselijkheid’ kan ook op andere momenten van de dag voorkomen.

Heb jij het tijdens je zwangerschap erg koud, dan krijg je een jongen
Nee, er is niet gebleken dat dit iets zegt over het geslacht van je baby.

Jouw uiterlijk verraad het geslacht
Heb jij een puntige buik? Dan krijg je volgens de volkswijsheden een jongen.
Dit is een fabel, de vorm van je buik zegt niks over het geslacht. Wel over de ligging van je baby.

Heb jij last van dunner haar of een onzuivere huid? Dan krijg je een meisje.
Er wordt gezegd dat een meisje tijdelijk de schoonheid van de aanstaande mama afneemt. Ook dit is niet waar! Puistjes tijdens de zwangerschap worden veroorzaakt door sterk veranderende hormoonspiegels. Dit gaat na de bevalling weer over.

Last van brandend maagzuur? Dan heeft je baby veel haar!
Je hoeft echt nog geen afspraak bij de kapper te maken hoor, want dit heeft niks met de hoeveelheid haar te maken. Brandend maagzuur ontstaat doordat de spier tussen de maag en de slokdarm onder invloed van zwangerschapshormonen verslapt. Hierdoor kan er makkelijker maagzuur in de slokdarm terechtkomen.

Hartslag van je baby
Een jongen zou een hartslag hebben tussen de 120 – 140 slagen per minuut. Een meisje heeft een snellere hartslag, boven de 140 slagen per minuut.
Onzin! Het is een momentopname. Een slapende baby heeft een lagere hartslag van een baby die druk bezig is het het oefenen van zijn koprol.

Had jouw moeder een zware bevalling? Dan jij ook!
We kunnen je geruststellen. Dit zegt níks. De grootte en de ligging van je baby en jouw lichamelijke gezondheid kunnen er wel invloed op hebben. Ook als je moeder bevallen is via een keizersnede zegt dit niks over jouw bevalling.

Brede heupen is makkelijk bevallen
Er wordt gezegd dat als jij ‘gezegend’ bent met brede heupen dat de bevalling dan een makkie is. Maar de breedte van je heupen heeft geen invloed op je bevalling. De breedte van je bekken wel!

Feiten

Ochtendmisselijkheid verkleint de kans op een miskraam
Feit: Er zijn studies die beweren dat vrouwen die misselijk zijn een veel kleinere kans hebben op een miskraam.

Grotere schoenmaat tijdens zwangerschap
Feit: Tijdens de zwangerschap kan je vocht vasthouden waardoor wellicht je eigen schoenen niet zo lekker meer zitten. Daarnaast kunnen je voeten wat uitzakken doordat de gewrichtsbanden in je voeten verweken. Dit kan soms een hele schoenmaat schelen!

Tandvleesontsteking verhoogt het risico op miskraam
Feit: Tandvleesontstekingen tijdens de zwangerschap kunnen worden veroorzaakt door veranderende hormoonspiegels. Via het bloed kunnen bacteriën naar de placenta gaan en complicaties veroorzaken. Met parodontitis (ontsteking aan het tandvlees en/of het kaakbot) is er een groter risico op een miskraam, vroeggeboorte of een kind met een laag geboortegewicht.
Heb je last van snel bloedend tandvlees? Neem dan eens contact op met een mondhygiënist.

Je tweede kindje is zwaarder dan je eerste kindje
Feit: Meestal weegt een 1e kindje minder dan een volgend kindje. Een eerste meisje weegt bij haar geboorte gemiddeld 3290 gram. Is het je 2e meisje, dan zal haar gewicht rond de 3470 gram zijn. Bij een jongetje is dit 3410 gram bij een eerste en 3620 gram bij een tweede.

Mannelijke zaadcellen zijn sneller dan vrouwelijke zaadcellen
Feit: Maar vrouwelijke zaadcellen leven weer langer. Een paar dagen voor je eisprong seks hebben geeft een (iets) grotere kans op een meisje. Seks zo dicht mogelijk rond je eisprong vergroot de kans op een jongetje.